Marathon

Wat is de beste leeftijd om een marathon te lopen?

De beste leeftijd om een marathon te lopen

Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt: Wat is de beste leeftijd is om een marathon te lopen? Om daar het antwoord op te vinden moeten we eerst definiëren wat je beste marathon is. Laten we voor het gemak uitgaan dat je beste marathon is wanneer je deze het snelst hebt gelopen.

Onderzoek naar de beste leeftijd om een marathon te lopen

Onderzoekers aan de universiteit van Madrid hebben de tijden vergeleken van 45.000 lopers tijdens de marathon van New York in 2014. Met deze analyse werd gekeken naar de top 10 beste mannelijke en vrouwelijke marathonlopers. De verwachting was dat na een leeftijd van 30 jaar de prestaties aanzienlijk zou afnemen. Deze verwachting klopte, maar de afname viel best mee. Pas na het 55 levensjaar werden de prestaties op de marathon snel minder.

Met welke leeftijd ben jij op de top van je kunnen bij de marathon?

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat mannen rond hun 27 levensjaar en vrouwen rond hun 29 de beste prestatie op de marathon konden neerzetten. Opvallend was dat jongeren van 18 jaar dezelfde tijden liepen als volwassenen van rond de 60. De marathontijden van iemand boven de 30 neemt elk jaar 2 procent toe. Dat betekent wanneer mannelijke loper met 30 jaar een marathon liep van 3 uur precies, zal hij het jaar er op de marathon finishen in 3 uur, 3 minuten en 36 secondes.

Niet getreurd! Je kan nog altijd je beste tijd neerzetten

Ben je de eind 20 gepasseerd? Wees niet bang, zelfs jij kan dan nog je snelste marathon neerzetten. Ik liep mijn eerste marathon op mijn 30ste levensjaar in 5 uur en 10 minuten. Afgelopen jaar finishte ik de marathon binnen de 4 uur, terwijl ik 4 jaar ouder ben. Ben jij op latere leeftijd begonnen met hardlopen? Dan lukt het zeker om jezelf te verbeteren op de marathon!

Op welke leeftijd heb jij je snelste marathon gelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *