Home » Trailrunnen » Wat is trailrunning?

Trailrunnen

Wat is trailrunning?

Wat is trailrunning? Hardlopen op onverharde wegen.

Trailrunning is een nog weinig bekende sport in Nederland. De laatste jaren wordt het wel steeds populairder en steeds meer mensen beoefenen deze sport. In het buitenland wordt trailrunning wel op grote schaal beoefend. Maar wat is trailrunning nou eigenlijk precies en waarmee verschilt het met hardlopen?

De definitie van trailrunning

Trailrunnen is makkelijk uit te leggen:

‘Off-Road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels, bergen, rotsen en beekjes bedwingen.

Het lijkt dus heel erg op hardlopen, maar dan met andere aspecten. Zo loop je niet over verharde wegen, maar loopt 80 procent van het parcours juist over onverharde wegen. Daarnaast kom je ook allerlei natuurlijke obstakels tegen.

Wat is trailrunning? Lopen op onverharde wegen door het bos.
Trailrunning is hardlopen op onverharde paden.

Hardlopen versus trailrunnen

De basis van trailrunnen is hardlopen, maar toch verschillen deze 2 sporten veel van elkaar. Een essentiële verschil met hardlopen vind ik persoonlijk vooral hoe je met de sport omgaat. Met hardlopen ben je vooral bezig met tijden en kan je vooraf aan de hand van de lengte van het parcours jezelf een doel stellen. Dit komt mede door de harde wegen die je over het algemeen tegenkomt.

Bij trailrunnen zijn tijden echter minder van belang. Uiteraard heb je tijdslimieten en moet je daarvoor binnen zijn, maar het is lastig om het volledige parcours op een vooraf bepaald tempo te lopen. Dit komt omdat het ene stuk van het parcours meer klimmen is en andere stuk weer meer dalend. Ook ben je meer gefocust op de ondergrond waar je op loopt. Je wilt namelijk niet uitglijden over een natte rots of achter een afgebroken tak blijven hangen. Daarom ben je een stuk minder bezig met tijden. 

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillen tussen hardlopen en trailrunnen. Zo kunnen de afstanden bij trailrunning een stuk verder zijn dan de (marathon)afstand bij hardlopen. De wedstrijden zijn ook een stuk kleinschaliger en daarom toegankelijker. Tijdens het lopen van trailruns kom je ook langs al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Introductie filmpje over trailrunning door NKBV

Verschillende soorten trailruns

Door de grote groei aan populariteit worden er ook steeds meer verschillende soorten trailruns georganiseerd. Zo is er voor iedereen wel een trailrun die bij hem past. Naast de gewone wedstrijdjes op onverharde paden heb je ook nacht-trailruns, ultralopen en trailruns waar veel hoogtemeters bij komt kijken. De nacht-trailrun heb ik dit jaar voor het eerst gelopen en wat een geweldige avontuur in het donker was dat.

Wat maakt trailrunning zo mooie sport?

Uiteraard heeft iedereen zijn eigen redenen om te gaan trailrunnen. Mijn persoonlijke reden is vooral de natuur. Je komt namelijk op plekken waar je anders niet zo snel zou komen. Het koppelt je daarnaast ook helemaal los van de digitale wereld waar we voornamelijk in leven en dat geeft je veel respect voor de natuur. Ik liep tijdens de Vaalsebergtrail bijvoorbeeld tussen een kudde koeien en dat geeft je een enorm natuurlijk, bijna avontuurlijk gevoel. Dit soort ervaringen maakt trailrunning extra bijzonder.

Volg mij op Facebook

De beste manier om op de hoogte te blijven.

Een ander bijzonder aspect van trailrunning vind ik de afstanden. Waarbij hardlopen op de weg stopt bij 42,195 kilometer gaat trailrunnen een stuk verder. Twee jaar geleden heb ik mijn grootste sportieve uitdaging overwonnen, door het uitlopen van de marathon afstand. Dit smaakte naar meer en ben ik op zoek gegaan naar langere afstanden. Deze afstanden vind je dus alleen bij trailrunnen en ik heb daarom de overstap gemaakt naar de trails.

Ik hoop dat ik nog heel lang van deze sport mag genieten en nog heel veel avonturen met jullie kan delen. Ben jij enthousiast geworden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *