Een van de belangrijkste hardlooptrainingen om aan je snelheid te werken zijn intervaltrainingen. Gelukkig zijn er verschillende soorten intervaltrainingen, dus ze gaan zeker niet vervelen. Waarin deze varianten overeenkomen is dat je de spieren extra belast worden tijdens de hoge intervallen. Door te variëren met intervaltrainingen raakt je lichaam niet gewend aan de belasting, maar blijft je vooruitgang boeken. Hieronder vind je een overzicht met de verschillende intervaltrainingen die bij hardlopen worden gebruikt.
Intensieve intervaltraining, ook wel HIIT genoemd
De meest bekende variant onder de intervaltrainingen is de intensieve intervaltraining. Je wisselt korte intervallen af met een periode van rust. Deze periodes herhaal je een aantal keer en je hardlooptraining zit er weer op. Door de intervallen kort te houden, kan je deze op een hoge intensiviteit lopen. Je rent deze intervallen op ongeveer 80 tot 90 procent van je kunnen. Daarnaast houd je de intervallen echter wel kort, bijvoorbeeld 200 meter. Zijn de 200 meter voorbij dan heb je een periode van rust.
Extensieve intervaltraining
Een andere variant is de extensieve intervaltraining. Deze variant lijkt veel op de HIIT, alleen wordt hij op een lagere intensiviteit gelopen. Omdat je op een lager tempo de intervallen loopt, kan je een langere afstand aan. In plaats van de 200 meter loop je bijvoorbeeld de intervallen tussen de 800 en 1000 meter. Naast spieropbouw train je ook direct je conditie en zuurstofopname van je lichaam. Deze hardlooptraining is ideaal als je sneller wilt worden op langere afstanden.
Piramide intervaltraining
Een van mijn favoriete intervaltraining is de piramide variant. Deze hardlooptraining wordt ook op hoge intensiviteit gelopen. Je begint met kleinere intervallen en bouwt dit uit naar langere intervallen. Totdat je de top hebt bereikt en je bouwt dan weer af naar de kleinere intervallen.
Het begin van deze intervaltraining is zwaar, maar nadat je de ‘top' hebt bereikt worden de intervallen weer beter te verteren. Daarom is dit mijn favoriete intervaltraining. Je weet namelijk dat het al snel weer makkelijker wordt. Lees hier hoe je precies de piramide intervaltraining opbouwt.
Fartlek intervaltraining
De laatste variant in dit lijstje is de fartlek intervaltraining. Fartlek is Zweeds voor vaartspel. Deze intervaltraining heeft geen vaste regels. Tijdens het hardlopen besluit je te sprinten naar een object in de verte. Dit kan een lantaarnpaal, boom of wat dan ook zijn. Daarna neem je net als de overige intervallen weer wat rust om te herstellen van de hoge interval. Eenmaal herstelt besluit je weer naar het volgende object toe te rennen op hoge intensiviteit.
Verschillende soorten intervaltrainingen tijdens je duurloop
Je hoeft niet persé een intervaltraining te lopen als je wilt intervallen. Er zijn ook verschillende duurloopvariaties, waarbij je intervallen toevoegt aan je duurloop. Dit zijn de interval- en fartlekduurloop. Om de eentonigheid van de kilometers te doorbreken trek je regelmatig een sprintje. Zo blijft de duurloop ook nog eens uitdagend!
Varieer met verschillende soorten intervaltrainingen
Zoals je kan lezen heeft elke variant van de intervaltraining ze eigen kenmerken. Je traint hierdoor verschillende aspecten van het hardlopen. Het is daarom verstandig om te variëren met deze hardlooptrainingen. Hierdoor wordt je een snellere en betere hardloper en raakt je lichaam niet gewend aan dezelfde belasting. Je lichaam krijgt namelijk elke keer een nieuwe prikkel, waardoor je het snelste vooruitgang boekt.
Welke intervaltraining vind jij het fijnst om te lopen?
4 gedachten over “Verschillende soorten intervaltrainingen voor hardlopen”
Hallo!
Ik heb een vraagje ivm de intervaltraining in het halve marathon-schema : de 0.5’/1’/1.5′ rust, bestaat die uit wandelen of langzaam lopen?
alvast bedankt!
Hi Leen, het maakt niet echt uit of je wandelt of langzaam loopt. Het gaat er om dat je goed op adem komt om de volgende interval weer hetzelfde tempo kan blijven lopen. Als je daarvoor helemaal moet stilstaan is dat ook prima.
Hi Wim,
Kan je stellen dat een:
– Lange interval 800/1000m (+ heuveltraining 200/300m) in hartslagzone 4 valt?
– Korte interval/sprint 200/300m in hartslagzone 5 valt?
Hoi Marco, dat is inderdaad waar. Ik zou die hartslagzones aanhouden bij de intensieve en extensieve interval!