Voeding

Hoeveel calorieën verbrand je per dag?

Hardlopen is een geweldige sport om extra kilo’s kwijt te raken of op een gezond gewicht te blijven. Je verbrandt een flink aantal calorieën met een rondje rennen, maar dat zijn niet de enige calorieën die je op een dag verbrandt. Naast de sportieve activiteiten gebruikt je lichaam ook een dagelijkse hoeveelheid energie om te kunnen functioneren. Hoeveel calorieën verbrand je per dag in totaal?

Door een calorietekort val je af

Simpel gezegd val je af door meer calorieën te verbranden, dan het aantal wat je inneemt. Dit wordt ook wel het calorietekort genoemd. Uiteraard ligt het allemaal wel iets complexer, maar door minder te eten en meer te verbranden ben je wel op de goede weg. Naast de ‘extra’ calorieën die je verbrandt met activiteit, zoals hardlopen, gebruikt je lichaam ook nog een dagelijkse hoeveelheid calorieën. Als je deze twee bij elkaar optelt, weet je hoeveel je op een dag hebt verbrandt.

Gemiddeld calorieverbruik per dag

Ieder lichaam zit net weer iets anders in elkaar, een van die functies die anders werkt is de stofwisseling. Leeftijd, gewicht, geslacht en conditie zijn belangrijke factoren die invloed hebben op het calorieverbruik. Hieronder vind je het gemiddelde calorieverbruik onderverdeeld in geslacht en leeftijd.

LeeftijdMannenVrouwen
15 – 19 jaar2.500 kcal2.000 kcal
19 – 25 jaar2.500 kcal1.900 kcal
25 – 51 jaar2.400 kcal1.900 kcal
51 – 65 jaar2.200 kcal1.800 kcal
65 jaar en ouder2.000 kcal1.600 kcal

Hoeveel calorieën verbrand je in totaal per dag?

Door bij te houden hoeveel calorieën je verbrandt met activiteiten en dat aantal op te tellen met het gemiddelde calorieverbruik per dag weet je ongeveer wat je op een dag verbruikt. Als je dit aantal af trekt van je dagelijkse calorie-inname heb je inzicht of je teveel of te weinig calorieën per dag binnenkrijgt.

Wil je afvallen? Dan doe je er verstandig aan gezonde en vezelrijke voeding te eten. Je lichaam krijgt daarmee de voedingsstoffen binnen om fit te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *