Voor

Bietensap: natuurlijke doping voor hardlopers

Bietensap als doping voor hardlopers met bietsensap recept

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van bietensap een enorme toename in prestatie mogelijk maakt. Deze studie toonde aan dat door het drinken van een halve liter bietensap per dag, de zuurstofvraag met 5% vermindert en de tijd tot uitputting toeneemt. Je kan dus met alle eerlijkheid zeggen dat bietensap als natuurlijke doping kan worden gezien.

Waarom is bietensap gezond?

In een biet zit een grote hoeveelheid nitraat. De enzymen in onze mond zet de nitraat om in nitriet en dit wordt daarna weer omgezet in nitrietoxide. Deze moleculen zijn belangrijk voor verschillende signalen in het lichaam. Zo sturen ze onder andere de bloedstroom, spierconcentratie, de ademhaling en de aanmaak van nieuwe mitochondriën aan. Deze zorgen voor de zuurstofvoorziening in onze spieren. Al deze voordelen zorgen voor een betere sportprestaties. Volgt u het nog?

Uit onderzoek is gebleken dat een inname van een halve liter sap gedurende 4 tot 6 dagen al een positief effect heeft op je prestaties tot wel 2 weken lang

Heeft het drinken van bietensap geen nadelen?

Vroeger werd gezegd dat teveel bietensap kankerverwekkend kon zijn doordat een hoge hoeveelheid nitriet toxisch zou zijn. Dit is echter weer teruggedraaid. Bieten bevatten ook nog antioxidanten, vezels en vitamines die juist een goede werking op je lichaam hebben.

Mocht je een lage bloeddruk hebben, dan is het wel verstandig om goed op te letten met de hoeveelheid sap. Nitriet heeft een verlagende werking op je bloeddruk, waardoor als je dus al een lage bloeddruk van jezelf hebt, kans hebt om flauw te vallen.

Een heerlijk zoet bietensap recept

Dit snelle en makkelijke recept kan zowel met ongekookte of gekookte bieten worden gemaakt. Als je gebruik maakt van ongekookte bieten, schrob deze dan eerst goed schoon. 

Ingrediënten voor een halve liter bietensap

  • 250 gram bieten
  • 250 ml ananassap 
  • 2 citroenen

Snijd de bieten in stukken en doe ze met een beetje ananassap in de blender. Zodra de bieten zijn verwerkt tot een smoothie kan je het prutje nog door een zeef halen. Voeg daarna de overige ananassap en het sap van 2 citroenen aan de smoothie. Voor een extra frisse smaakt kan je ook de citroenrasp van 1 citroen toevoegen.

Je kan de sap ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.

Heb jij weleens bietensap geprobeerd om je sportprestaties te verbeteren? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *