Hardlopen

Hardlopen op een atletiekbaan is toch even wat anders

Wat en hoe lang is een atletiekbaan?

De meeste van ons hardlopen een rondje buiten of door de natuur, maar dat is niet het enige waar je kan hardlopen. Er worden ook veel kilometers op een atletiekbaan afgelegd. Wat is eigenlijk het verschil met hardlopen op een atletiekbaan of op de weg?

Wat is een atletiekbaan?

Voordat ik kan aanwijzen wat het verschil is tussen hardlopen op een atletiekbaan en op de weg is het handig om te weten wat een atletiekbaan is. Een atletiekbaan is een sportveld waar atletieknummers op worden afgewerkt. Zo heb je bijvoorbeeld sprintnummers als 100 en 200 meter, maar ook langere afstanden van 5 kilometer.

De atletiekbaan is ook wel bekend onder ‘piste’. Deze benaming wordt vaak in Vlaanderen gebruikt. Niet alleen de hardlooponderdelen vallen onder de atletiekbaan, maar ook het werpen en verspringen. Dit artikel is vooral gericht op de wedstrijdbaan.

Hoe lang is een atletiekbaan?

Een officiële wedstrijdbaan is 400 meter. Er kan wel een verschil zijn tussen het aantal banen. Dit kan variëren tussen de 4 en 9 banen. Uiteraard heeft de buitenste baan een langere afstand dan de baan aan de binnenkant. Daarom zie je bij sprintnummers zoals de 200 meter dat diegene in de binnenbaan meer naar achter start dan de deelnemer in de buitenste baan.

Er is geen officiële diameter die gehanteerd wordt voor de bocht. Het advies vanuit die IAAF zijn waardes tussen de 35 en 38 meter. De meest gebruikte diameter is 36,5 meter.

Officiële looponderdelen op een wedstrijdbaan

Atletiek wordt veel beoefend en staat ook altijd onder veel belangstelling tijdens de Zomerspelen. De volgende officiële looponderdelen worden op een wedstrijdbaan afgewerkt:

  • Sprint: 100 m, 200 m en 400 m
  • Midden afstand: 800 m, 1000 m en 1500 meter
  • Lange afstand: 3000 m, 5000 m en 10.000 m
  • Horde: 100 m vrouwen, 110 m mannen en 400 m
  • Estafette: 4 x 100 m, 4 x 200 m, 4 x 400 m, 4 x 800 m en 4 x 1500 m
  • Steeple chase: 2000 m vrouwen en 3000 m mannen

Benieuwd naar de verschillende wereldrecords op de officiële looponderdelen?

Het verschil tussen hardlopen op de weg en een atletiekbaan

Zoals je hebt kunnen lezen is er een verschil tussen hardlopen op de weg en wedstrijdbaan. Vooral de kortere afstanden worden hardgelopen op een piste, terwijl de echte lange afstanden zoals een marathon op de weg wordt gelopen. Op een atletiekbaan ren je namelijk alleen maar dezelfde rondjes van 400 meter.

Dat is niet het enige verschil. Het grootste verschil zit in de ondergrond. Waarbij je op de weg op asfalt loopt, heeft de atletiekbaan een zachtere ondergrond. Daarom gebruiken atleten speciale hardloopschoenen met spikes voor goede grip op de atletiekbaan. Daardoor kan er ook op de sprintnummers een hogere topsnelheid worden behaald.

Heb jij weleens op een wedstrijdbaan hardgelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *