Hardlopen

Hartslagvariabiliteit (HRV) – beter inzicht in je herstel

Wat is de hartslagvariabiliteit (HRV)?

Met het juiste inzicht in je herstel blijf je blessurevrij. Weet jij bijvoorbeeld wanneer je helemaal hersteld bent na een hardlooptraining? Door je hartslagvariabiliteit (HRV) te meten krijg je een goed inzicht in je herstel. Zo weet je precies wanneer je weer helemaal klaar bent voor een volgende hardlooptraining, of dat juist beter nog even kan wachten met de hardloopschoenen aantrekken.

Wat is de hartslagvariabiliteit (HRV)?

Hartslagvariabiliteit, beter bekend onder heart rate variability (HRV), is het verschil in de tijdsintervallen tussen de hartslagen. Door de tijd tussen verschillende hartbonzen te meten krijg je inzicht in de hartslagvariabiliteit. De uitkomst geeft een goed beeld over jouw lichamelijk gesteldheid. Meestal wordt de rusthartslag gebruikt om inzicht te hebben in je herstel, maar een HRV meting is in dat opzicht veel meer nauwkeurig.

Thuis een HRV meting uitvoeren

Meestal wordt een HRV meting gedaan door een ECG. Hoogstwaarschijnlijk heb je dit apparaat niet in huis, maar je hartslagvariabiliteit kan op meerdere manieren worden gemeten, bijvoorbeeld door:

Om een duidelijk inzicht te krijgen over je hartslagvariabiliteit is het wel belangrijk dat je de meting elke dag op hetzelfde tijdstip doet. Hierdoor krijg je de meest betrouwbare meting.

Welk inzicht geeft de hartslagvariabiliteit?

Bij een HRV meting wordt tijd (in milliseconden) gemeten tussen elke piek in een hartslagmeting. Een lage score betekent dat er weinig variaties is tussen de verschillende pieken. Met een hoge score zit er juist wel veel verschil in tijd tussen de hartbonzen. Je zou denken dat een lage score dan goed is, aangezien die het meest constant is. Integendeel, een hoge score geeft juist een goede gezondheid van het hart aan. Het pompt namelijk direct het bloed als het het lichaam daarom vraagt.

Heb je een lage HRV score, dan betekent het dat je nog niet volledig hersteld bent van je hardlooptraining. Is je score normaal of hoog? Dan kan je prima beginnen aan je volgende training!

Gebruik jij de hartslagvariabiliteit als meting?

2 gedachten over “Hartslagvariabiliteit (HRV) – beter inzicht in je herstel

  1. Graag meer informatie over HRV bij vrouwen die menstrueren. Is nooit iemand opgevallen dat een lagere HRV bij vrouwen gewoon samenvalt met de cyclus van de vrouw? Wat hebben sportende vrouwen in de leeftijd dat ze menstrueren dan aan een HRV-status?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *