Hardlopen

Niet iedereen heeft dezelfde hartslag – Je persoonlijke hartslagzones berekenen

Je persoonlijke hartslagzones berekenen

Eerder heb ik al geschreven wat de voordelen zijn om te gaan hardlopen in verschillende hartslagzones. Voor iedereen zijn deze hartslagzones weer anders. Daarom is het handig om te weten wat jouw persoonlijke hartslagzones zijn. Aan de hand van leeftijd worden de 5 zones ingedeeld. Bereken verder in dit artikel makkelijk jouw persoonlijke hartslagzones.

Hoe kan je persoonlijke hartslagzones berekenen?

Hartslagzones worden bepaald door de maximale hartslag en deze is gebaseerd op je leeftijd. Je hebt namelijk de volgende 5 hartslagzones gebaseerd op je maximale hartslag:

  • Zone 1: 50 tot 60 procent
  • Zone 2: 60 tot 70 procent
  • Zone 3: 70 tot 80 procent
  • Zone 4: 80 tot 90 procent
  • Zone 5: 90 tot 100 procent

Om de hartslag te berekenen die bij de verschillende zones horen, moet je eerst weten wat je maximale hartslag is. Deze is vrij simpel te berekenen. Trek je leeftijd af van 220 slagen per minuut om je maximale hartslag te berekenen. Bijvoorbeeld iemand van 40 jaar heeft 220 – 40 = 180 slagen per minuut als maximale hartslag.

Nu we weten wat de maximale hartslag is kunnen we de zones berekenen aan de hand van de percentages. Zone 1 is 50 tot 60 procent van je maximale hartslag. Als we weer iemand van 40 gebruiken als voorbeeld. 50 procent van 180 is 90 en 60 procent is 108. Hartslagzone 1 van een 40-jarige is 90 tot 108 slagen per minuut.

Hartslagzones met hardlopen uitgelegd

Bereken jouw persoonlijke hartslagzones met deze rekenmachine

Zoals hierboven hebt kunnen lezen is het niet moeilijk om je persoonlijk hartslagzones te berekenen. Zodra je weet wat je maximale hartslag is, kan je elke zone berekenen. Wil je geen moeite doen om het zelf te berekenen? Gebruik dan de onderstaande rekenmachine. Vul je leeftijd in en elke hartslagzone wordt direct berekend.

In de tabel hierboven vind je wat jouw minimale en maximale aantal slagen per minuut zijn per hartslagzone.

Gebruik jij je hartslagzones ook weleens tijdens het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *