Hardlopen

Hardlopen met hartslagzones? Dit zijn de zones en zo gebruik je ze!

Hardlopen met hartslagzones

Trainen met verschillende hartslagzones kan veel voordelen met zich meebrengen. Wil je ook beginnen met hardlopen in de verschillende hartslagzones? Dan ben je hier op het juiste adres. Hieronder vind je de 5 verschillende hartslagzones uitgelegd en hoe je deze het beste kan gebruiken tijdens je hardlooptrainingen.

Er zijn 5 hartslagzones waar je rekening moet houden tijdens het hardlopen

Wanneer je wilt gaan hardlopen op hartslagzones moet je rekening houden met 5 verschillende zones. Door de hartslag op te delen in 5 verschillende zones kan je specifieke dingen trainen, zoals bijvoorbeeld je conditie of meer de focus leggen op het verbranden van vet.

Om je hartslag te weten tijdens het hardlopen kan je gebruik maken van een sporthorloge met een hartslagmeter, maar er zijn ook goedkopere alternatieve zoals een borstband met een hartslagmeter. Deze manier van meting is vaak ook nauwkeuriger, dan een polsmeting.

In deze video leg ik uit hoe je het beste kan hardlopen met hartslagzones!

Zone 1: 50-60% – Beginnen met hardlopen en warming-up

Ben je net begonnen met hardlopen of sta je op punt om je hardlooptraining te beginnen. Dan is het beste om te beginnen in hartslagzone 1. Deze hartslagzone is effectief tijdens een warming-up en cooling-down en bevordert het herstel. Deze zone wordt bereikt met wandelen en licht joggen.

Zone 2: 60-70% – De langzame duurloop

Wil je effectief de vetverbranding trainen? Loop dan langere tijd in hartslagzone 2. Tijdens een langzame duurloop is het belangrijk om rond tussen 60 en 70 procent van je maximale hartslag te blijven lopen. De inspanning is nog steeds laag en je zou nog makkelijk een gesprek kunnen voeren, wanneer je in hartslagzone 2 hardloopt.

Zone 3: 70-80% – De tempotraining

Bij hartslagzone 3 wordt het al pittiger. Een gesprek voeren wordt een stuk lastiger en je raakt langzaam, maar zeker buiten adem. Wanneer je een tempotraining loopt zal je grotendeels in deze hartslagzone 3 lopen. Je kan deze inspanning nog steeds langere tijd volhouden, maar je merkt dat je tegen je grenzen aanloopt.

Zone 4: 80-90% – De interval- en heuveltraining

Wanneer je traint in zone 4 zal de training als zwaar en intensief worden ervaren. Je lichaam is volledig overgegaan in de anaerobische zone en zal melkzuur produceren. Als je in deze zone blijft hardlopen, zullen je benen gaan verzuren, omdat de lactaat toeneemt in je spieren. Door interval– en heuveltraining te lopen verbeter je de conditie en verhoog je de anaerobische drempel.

Zone 5: 90-100% – HIIT (hoogintensieve intervaltraining)

De laatste hartslagzone wordt bereikt als je aan het sprinten bent en deze inspanning kan je maar kortere tijd volhouden. Bij het lopen van een intensieve intervaltraining kan deze zone worden bereikt. Echter hou je deze intensiviteit niet lang vol. Je zal snel buiten adem raken en snel verzuren. Met trainen in hartslagzone 5 wordt vooral op snelheid en spierkracht getraind in deze laatste hartslagzone.

Gebruik jij ook hartslagzones tijdens het hardlopen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *