Hardloopblessures

Hielspoor – kijk uit met hak- en hielpijn door hardlopen

Hielspoor - Hak- en hielpijn bij het hardlopen

Een typische overbelastingblessure die veel voorkomt bij hardlopers is hielspoor. Het is een hardnekkige hardloopblessure die je graag wilt voorkomen. Toch helaas pijn opgelopen in de hak en hiel? Wat kan je dan doen om snel te herstellen van deze pijn?

Hielspoor veroorzaakt de hak- en hielpijn, maar wat is het?

De pijn bij je hak wordt veroorzaakt door overbelasting van de fasciitis plantaris, de peesplaat onder je voet. Deze overbelasting wordt ook wel hielspoor genoemd. Een overbelastingsblessure komt veel voor bij beginnende hardlopers, die te enthousiast zijn begonnen met rennen. Je lichaam moet van elke hardlooptraining herstellen. Blijf je toch doorlopen, dan is de kans aanwezig dat je lichaam overbelast raakt. Als deze overbelasting optreedt bij de hak, dan spreken we van hielspoor.

Het voorkomen van hak-en hielpijn

Voorkomen is beter dan genezen! Het belangrijkste om overbelastingblessures, zoals hielspoor, te voorkomen is voldoende rust te nemen na elke hardlooptraining. Na elke hardlooprondje ontstaan er micro-scheurtjes in je pezen en spieren. Je lichaam heeft tijd nodig om dit te herstellen. Als je toch blijft doorlopen ontstaat de pijn. Bouw daarom het hardlopen op een langzame en verantwoordelijke manier op.

Het is ook verstandig om spierversterkende oefeningen te doen voor je voeten. Door je voeten aan te sterken ben je preventief bezig om hielspoor te voorkomen. Sterkere voeten kunnen beter met de belasting om gaan tijdens het hardlopen en raken dus minder snel overbelast.

Hielspoor opgelopen? Wat nu?

Begint je hak toch te protesteren na het hardlopen? Dan is de kans aanwezig dat je hielspoor bent opgelopen. Hoe kan je er voor zorgen dat je weer snel hersteld van deze hardloopblessure? Begin met voldoende rust te nemen. Je voet begint niet voor niets te protesteren. Blijft de pijn weg, dan kan je weer langzaam het hardlopen oppakken. Komt de hak- en hielpijn tijdens het hardlopen? Stop dan direct met rennen en rust weer uit totdat de pijn weer is verdwenen.

Kan je niet stilzitten? Wees niet bang! Je kan actief bezig zijn met je herstel. Met een lichte belasting zoals fietsen, zwemmen of cross trainen werk je ook direct aan je herstel. Als je voet licht belast wordt de doorbloeding gestimuleerd in de peesplaat. Een betere doorbloeding zorgt voor een sneller herstel van de hielspoor. Overdrijf dit niet, want je wilt juist voorkomen dat de fasciitis plantaris nog verder overbelast raakt.

Vertrouw je de hak- en hielpijn niet? Neem dan contact op met de huisarts of sportfysioloog en laat je voet nakijken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *