Hardlopen

Rustdagen – hoe overleef je zo’n dag?

Hoe overleef je een rustdag - hardlopen

Sommige hardlopers zijn blij dat ze eindelijk een rustdag hebben. Terwijl andere geen idee hebben hoe ze de rustdagen overleven. Persoonlijk wil ik altijd zoveel mogelijk kilometers afwerken, vooral wanneer mijn doel dichterbij komt. Toch kan ik een rustdag zeker wel waarderen. In welke groep behoor jij? Blijf je liever trainen of is rust op zijn tijd welkom? 

Waarom rustdagen voor iedere hardloper belangrijk is

De meeste hardlopers denken dat ze alleen vooruitgang boeken in het uur dat zij trainen, maar de overige 23 uur van de dag zijn ook belangrijk. Tijdens hardlooptrainingen werk je niet alleen aan je conditie en duurvermogen, maar je lichaam raakt ook beschadigd. Er ontstaan kleine scheurtjes in de spieren en pezen. Door jezelf rust te gunnen kan je lichaam zichzelf repareren. Door de herstelwerkzaamheden zal je de volgende keer een betere en snellere hardloper zijn.

Ik ben een bikkel en heb die rustdag niet nodig

Met deze instelling kan ik je garanderen dat je vroeg of laat een vervelende hardloopblessure oploopt. Om te herstellen van een hardloopblessure heb je niet voldoende aan een rustdag, maar zit je waarschijnlijk een langere periode aan de kant van de weg.

Door minimaal een rustdag per week in te lassen kan je lichaam verschillende herstelwerkzaamheden verrichten:

  • Scheurtjes in spieren en pezen repareren
  • Verminderen van de kans op stressfracturen
  • Je hersenen kunnen ontspannen
  • Verminderd de kans om overtraind te raken
In deze video leg ik uit waarom rust belangrijk is als je een snellere en betere hardloper wilt worden.

Tijd voor iets anders 

Een rustdag betekent echt niet dat je heel de dag op de bank moet hangen. Je kan namelijk prima een andere activiteit doen. Let er dan wel op dat het op lage intensiviteit is. Je lichaam moet namelijk steeds de kans krijgen om te kunnen herstellen. 

Andere activiteiten die je eventueel zou kunnen beoefenen om het herstel te bevorderen is fietsen op een laag tempo of een eindje te wandelen. Je bevordert met deze activiteiten de bloedsomloop, wat weer een positief effect heeft op je herstel. Yoga en zwemmen zijn ook prima activiteiten waarbij je lichaam weer wat soepeler maakt en daarbij het herstel versneld. Een rustdag betekend dus niet dat je helemaal moet stil zitten! 

Wat doe jij om een rustdag door te komen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *