Hardlopen

Het hardlopen oppakken is helemaal niet zo makkelijk als je denkt

Hardlopen oppakken is moeilijker dan je denkt

Heb je al een tijdje je hardloopschoenen niet aan getrokken en lijkt het alweer eeuwen geleden wanneer je voor het laatst hebt hardgelopen? Misschien denk je wel dat je het hardlopen gewoon weer kan oppakken van waar je was gebleven. In dat geval kan ik je alvast uit die droom helpen. Het oppakken van hardlopen na een pauze is echt niet zo makkelijk als je misschien denkt. Deze tips helpen je wel op weg om weer op je oude niveau te komen.

Verwacht niet teveel van je allereerste hardlooprondje

Als je het hardlopen wilt oppakken verwacht dan niet teveel van je eerste hardlooprondje. Anders kom je voor flinke teleurstellingen te staan. Wanneer je gewoon op je dooie gemak begint met hardlopen, dan zal de hardlooptraining vooral meevallen. Begin daarom niet met een training waar je alles voor moet geven, maar loop bijvoorbeeld een langzame duurloop.

Bekijk mijn video over hoe je het beste het hardlopen weer kan oppakken

Bouw het hardlopen weer langzaam op

Wanneer je het hardlopen weer gaat oppakken moet je lichaam ook weer wennen aan de belasting. Je lichaam kan niet dezelfde intensiteit aan als voor je stop. Gelukkig het opbouwen van het hardlopen sneller gaan dan de allereerste keer, maar het is wel belangrijk dat je ook na je stop weer langzaam opbouwt. Zodra je merkt dat je lichaam begint te protesteren, schakel dan een tandje terug.

Begonnen met hardlopen oppakken? Plan dan vaste trainingsdagen

Om er voor te zorgen dat je blijft hardlopen en niet weer gauw op de bank beland is het verstandig om vooraf alvast je trainingsdagen in te plannen. Wanneer je op vaste dagen in de week traint kom je in een hardloopritme en zal je merken dat verloop van tijd het hardlopen steeds makkelijker wordt.

Werk richting een hardloopdoel of -wedstrijd

Naast het plannen van vaste trainingsdagen is het ook belangrijk om gemotiveerd te blijven. Zonder motivatie is het lastig de deur uit te gaan en jezelf in het zweet te werken. Zoek daarom naar een mooi hardloopdoel of -wedstrijd voordat je het hardlopen weer gaat oppakken. Met deze vooruitzichten blijf jij gemotiveerd hardlopen.

Ga hardlopen met een loopmaatje

Werken al deze tips hierboven beschreven nier voor jou? Ga dan op zoek naar een goeie stok achter de deur om te gaan hardlopen. Spreek af met een vriend of vriendin om één keer per week te gaan hardlopen. Het is namelijk moeilijker afzeggen als iemand buiten op je staat te wachten.

Heb jij weleens het hardlopen weer moeten oppakken en wat heeft jou geholpen om weer helemaal in het ritme te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *