Beginners

Let op je romphouding – Het goed gebruiken van je bovenlichaam met hardlopen

Een goede romphouding is belangrijk bij het hardlopen

Hardlopen doe je uiteraard met je benen. De meeste kracht en belasting komt op de benen te staan met rennen. Door een betere loophouding aan te leren en aan je hardlooptechniek te werken kan je efficiënter hardlopen. Er komt minder op de spanning op de benen te staan. Hier door kan je langer en sneller kan hardlopen, terwijl je ook de kans op hardloopblessures verkleint. Je bovenlichaam is wel degelijk belangrijk met hardlopen en door je romphouding te verbeteren kan je een betere en snellere hardloper worden.

Waarom is je romphouding belangrijk met hardlopen?

Door je bovenlichaam goed te gebruiken tijdens het hardlopen kan je sneller voortbewegen en zorg je ervoor dat je benen minder belast worden. Tijdens het hardlopen zullen je benen minder snel vermoeid raken en dat niet alleen! Je verkleint ook de kans op vervelende hardloopblessures als pijn in je rug, heupblessure, shin splints en een lopersknie. Als je specifiek aan het trainen bent voor een hardloopwedstrijd, zit je hier zeker niet op te wachten.

Naast blessurevrij te blijven, loop je ook een efficiënter met een goede romphouding. Het hardlopen kost minder energie met dezelfde inspanning. Door efficiënt te lopen kan je langere afstanden hardlopen of dezelfde afstand in een hogere basissnelheid.

Hoe kan je met je bovenlichaam je hardlooptechniek verbeteren?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe verbeter je de romphouding? Er zijn een drietal aspecten waar je op kan letten tijdens het hardlopen. Analyseer jezelf tijdens het rennen, door bijvoorbeeld een video van jezelf op te nemen en achteraf bekijken hoe je romphouding is, of ga langs een loopcoach en laat je informeren over je loophouding. De drietal aspecten waar jezelf op kan verbeteren zijn;

  • Zorg dat je heupen recht en parallel staan
  • Je schouders niet te ver naar voren, maar naar beneden
  • Loop rechtop, zodat je buikspieren worden aangespannen

Houd je heupen recht

Wil je sneller hardlopen? Dan is het belangrijk dat je heupen recht blijven. Door je heupen recht naar voren te bewegen kost het hardlopen minder energie en kan je sneller de beweging naar voren maken. Daarnaast is de belasting op je knieën en gewrichten minder en verklein je de kans op overbelasting.

Je schouders actief naar beneden

Veel hardlopers zijn gewend om naar voren te hangen. Vrijwel altijd gebeurd dat door de schouders te ver naar voren te duwen. Dit is niet alleen slecht voor je rug, maar je armen staan ook op slot. Je armen hebben een belangrijke functie met voortbewegen. Als je armen soepel heen en weer kan bewegen, kan je daarmee ook je snelheid bepalen. Hangen je schouders te ver naar voren? Dan gaan je handen ook voorbij je middelpunt tijdens het hardlopen en draaien je schouders mee. Je loopt dan niet meer in een nette en rechte lijn.

In deze video laat ik zien wat de beste romphouding is met hardlopen

Loop rechtop voor een goede romphouding

Sommige hardlopers hangen zo erg naar voren dat ze naar de grond toe kijken. Loop juist rechtop en houd je blik richting de horizon. Naast te ver naar voren hangen is te ver naar achter ook niet goed. Door achteruit te hangen tijdens het rennen land je vaker op je hak. Door een haklanding wordt je afgeremd tijdens het hardlopen en kost het meer energie om voort te bewegen.

Heb jij een goede romphouding tijdens het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *