Hardloopblessures

Sporterskuchje; ook weleens last van?

sporterskuchje of inspanningsastma bij hardlopen

Hoesten na het hardlopen kan vervelend zijn. Soms houdt de kriebel in je keel wel een tijd aan na het hardlopen. Je hebt waarschijnlijk last van een zogenaamde sporterskuchje. Benieuwd waar het door veroorzaakt wordt en wat je er eventueel aan zo'n hoestbui kan doen?

Wat is een sporterskuchje?

Niet alleen hardlopers maar veel sporters hebben last van hoesten na een zware inspanning. Deze hoest wordt ook wel een sporterskuchje of inspanningsastma genoemd. Na een zware inspanning, zoals een sprint of een heuvel oprennen, ontstaat er een vernauwing van de luchtwegen. Hierdoor kan je last krijgen van kortademigheid of hoestbuien.

Bij de meeste mensen wordt deze vernauwing van de bronchiën veroorzaakt door de inspanning en is dus geen echte astma. Wil je zeker zijn dat het echt geen astma is laat je dan controleren door een arts. Mensen die van nature al meer last hebben van de luchtwegen, zoals astma- of hooikoortspatiënten hebben eerder last van een sporterskuchje.

Wat zijn de kenmerken van inspanningsastma?

Een aantal veelvoorkomende kenmerken van een sporterskuchje zijn;

  • Kortademigheid tijdens of na het sporten
  • Een piepende ademhaling
  • Een droge hoest
  • De klachten worden veroorzaakt door een zware inspanning

Voorkom het vervelende sporterskuchje

Gelukkig kan je wel het een en ander doen om het sporterskuchje te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om een goede warming-up te doen. Door een warming-up maak je jouw lichaam klaar voor de activiteit die daarna komt. Je bronchiën zullen door een warming-up minder snel vernauwen dan wanneer je opeens uit het niks een zware inspanning levert.

Heb je last van hooikoorts dan is het verstandig om te kijken wanneer je het minste last heb van pollen in de lucht tijdens het hardlopen. Door pollen raken je luchtwegen sneller geïrriteerd en heb je hierdoor ook sneller last van een sporterskuchje.

Ben je nou niet zeker van de kortademigheid en de hoest. Ga dan zeker langs de huistarts om je na te laten kijken. Door enkele testen kan al gauw de achterliggende reden van je inspanningsastma worden opgezocht.

Heb jij ook weleens last van een sporterskuchje?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *