Beginners

Twee dagen achter elkaar hardlopen. Is dat wel verstandig?

twee dagen achter elkaar hardlopen

De eerste weken dat je bent begonnen met hardlopen zit erop en je hebt voor je gevoel al een aardige vooruitgang geboekt. Tijd om nog sneller en langer te kunnen hardlopen. Je wilt meer gaan hardlopen om je nieuwe doelen te gaan bereiken. Om de extra meters te lopen moet je wel twee dagen achter elkaar hardlopen. Is dat eigenlijk wel zo verstandig?

Herstellen is een belangrijk onderdeel van je training

Regelmatig lees ik dat je herstel net zo belangrijk is als je training, soms zelfs nog belangrijker. Daar ben ik zelf ook mee eens. Behalve dat als je weinig of niet traint je ook geen herstel nodig hebt.

Als je twee dagen achter elkaar hardloopt komt je herstel van de vorige training in geding. Je lichaam krijgt geen kans om zich te herstellen. Zonder dit herstel boek je ook geen vooruitgang. Neem daarom na een training voldoende rust.

Voor beginnende hardlopers raad ik twee dagen achter elkaar hardlopen af

Zodra je net begonnen met hardlopen raad ik twee dagen achter elkaar hardlopen af. Je lichaam moet namelijk wennen aan de belasting tijdens het hardlopen. Wanneer je jouw lichaam niet de tijd geeft om te herstellen vergroot je de kans op hardloopblessures. Houd daarom minimaal een dag rust, nadat je hebt hardgelopen.

Wanneer kan ik dan weer gaan hardlopen?

Een veelgestelde vraag: wanneer ben ik voldoende hersteld om weer te gaan hardlopen. De meest nauwkeurige manier om dit te meten is om je hartslag in ruststand te weten. Wanneer je hartslag in rust nog steeds hoger is dan normaal, dan is je lichaam nog aan het herstellen van de training daarvoor.

Persoonlijk kijk ik voor mijn training hoe ik mij voel. Een van de belangrijke vragen die ik mijzelf stel: heb ik last van pijntjes? Zodra ik een pijntje in mijn benen heb, wat geen spierpijn is, neem ik nog extra rust. Door blijven lopen met pijntjes vergroot de kans op langdurige hardloopblessures. Wanneer mijn benen goed voelen ben ik voldoende hersteld en kan ik aan mijn volgende hardlooptraining beginnen.

Kan ik dan nooit twee dagen achter elkaar hardlopen?

Zeker wel! Wanneer je al wat langer hardloopt kan je zeker meerdere dagen achter elkaar hardlopen. Je lichaam is dusdanig aan de belasting van hardlopen gewend, dat het veel minder tijd nodig heeft om te herstellen van je trainingen. Houdt wel je trainingen in de gaten. Wanneer je een intensieve training op de planning hebt staan, dan is het wel verstandig om de dag ervoor rust te nemen. Je staat dan helemaal fris aan de start van je training en kan je het meeste uit je hardlooprondje halen.

Je kan ook eventueel na een zware trainingsdag een herstel duurloop lopen. Door op een lage intensiviteit, ongeveer 20 tot 30 minuten, hardlopen ben je actief met je herstel bezig. Je herstel sneller van je spierpijn dan als je alleen op de bank blijft hangen.

Doe jij weleens twee of meer dan twee dagen achter elkaar hardlopen?

2 gedachten over “Twee dagen achter elkaar hardlopen. Is dat wel verstandig?

 1. Ja ik doe wel s 2 dagen achter elkaar. Daarna 1 rust, soms 2, doe ook krachttraining 3x in de week, o.a Boksen,P.T bij vriendin en fiets naar mn werk.

  Ik wil volgend jaar de Halve in Nijmegen lopen als t goed is of een keer in Haarlem.
  Op donderdagavond hardlooptraining met groepje meiden, en 1 man, trainster is ook sporttherapeute.
  Erg leuk.
  En de ene keer loop je lekkerder dan de andere keer.
  Hoort erbij. Gaat t soms voor geen meter denk je, en dan hebben toch best aardig gelopen. Tijd boeit me dan niet, ik heb wel sporthorloge. Meestal de 10 km in 50 min. Wisselt af met interval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *