Hardlopen

Hardlopen in de sneeuw heeft iets magisch

Tips om te gaan hardlopen in de sneeuw

Van jongs af aan ben ik al fan van de sneeuw. Als klein mannetje werd ik al meegenomen op wintersport en sta ik al vanaf 3 jaar op de ski’s. Misschien komt daar de liefde voor de sneeuw wel vandaan. Daarom kijk ik altijd met veel plezier uit naar de spaarzame momenten dat het hier in Nederland sneeuwt. In plaats van mijn ski’s onder mijn voeten te binden, is het hier tijd om de hardloopschoenen aan te trekken. Wil je ook in de sneeuw gaan hardlopen? Met deze tips haal jij het meeste plezier uit het hardlopen op de witte ondergrond!

Veiligheid boven alles wanneer je gaat hardlopen in de sneeuw

De kans dat je ergens over struikelt of dat je uitglijdt in de sneeuw is vele malen groter dan wanneer je gewoon een rondje gaat hardlopen. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid naar buiten gaat om te gaan hardlopen in de sneeuw. Daarmee verklein je de kans om een vervelende blessure op te lopen.

Video met 5 tips om het hardlopen in de sneeuw nog leuker te maken!

Kleed je goed wanneer je gaat hardlopen in de sneeuw

Het is uiteraard vanzelfsprekend dat het koud is wanneer je gaat hardlopen in de sneeuw. Toch kan het weleens verraderlijker zijn dan je denkt. Staat er een strenge noordoosten wind, dan kan het gevoelstemperatuur veel lager liggen dat dan daadwerkelijke temperatuur. Bekijk daarom goed wat de gevoelstemperatuur is voordat je gaat hardlopen en kleed je daarop. Je kan beter een laagje teveel aan trekken, dan te weinig.

Een tip die ik vaak gebruik op wintersport is je gezicht in te smeren met Vaseline. Door het laagje heb je minder last van een koude wind op je gezicht.

Gebruik hardloopschoenen met goede profiel

Wanneer je maar één paar hardloopschoenen hebt, dan heb je weinig aan deze tip. Heb je wel meerdere schoenen in de kast staan? Kies dan de hardloopschoen met de meeste profiel of trek zelfs je trailrunschoenen aan. Je hebt daardoor veel meer grip op de de sneeuw tijdens het hardlopen.

Ga overdag hardlopen door de sneeuw

Je wilt graag goed zicht hebben waar je voeten neerzet. Tussen de sneeuw kunnen namelijk verraderlijke plakkaten ijs zitten. Wanneer je hier onverwachts op stapt is de kans dat je onderuit gaat groot. Zodra je in het donker hardloopt lijkt de ondergrond één witte laag. Overdag heb je beter zicht op waar de ijsplaten liggen en waar het eventueel glad is.

Loop door de verse sneeuw

Heb je het geluk dat er nog weinig mensen voor je zijn geweest door de sneeuw? Dan bof jij even! Wanneer je hardloopt door de sneeuw kan je het beste kiezen voor de verse sneeuw. Deze sneeuw is nog niet platgetrapt en daarom nog niet zo glad. Ook knispert de verse sneeuw nog eens lekker onder je schoenen!

Schitterende omgevingen als je in de sneeuw gaat hardlopen

Vergeet niet te genieten van hardlopen in de sneeuw

Het komt niet heel vaak voor dat je kan hardlopen in de sneeuw. Vooral als je net als ik in het westen van het land woont. Neem eens wat extra tijd voor je hardlooprondje en geniet van de magische uitzichten en het bijzondere van in de sneeuw hardlopen. Doe dus geen hardlooptraining gebaseerd op snelheid, maar kies juist voor de langzame duurloop!

Heb jij ook in de sneeuw hardgelopen? Wat vond jij ervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *