Hardlopen

Hardlopen in de kou!

Hardlopen in de kou

Het is weer bijna december en dat betekent, zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, dat het een stuk kouder wordt en we hebben nog een hele winter te gaan. Als je niet in winterslaap gaat, dan ga je er niet aan ontkomen: Hardlopen in de kou. Is het verstandig om te gaan rennen wanneer het vriest en hoe kan je het beste de kou trotseren? In dit artikel geef ik je tips hoe jij prima kan gaan hardlopen in de kou.

Mijn favoriete weer om te gaan hardlopen: zonnig en koud

Elk seizoen heeft zo zijn eigen plus- en minpunten. Natuurlijk is de kans op slecht weer nu groot. Koud weer in combinatie met regen en wind kan ik slecht tegen. Toch loopt ik het allerbest niet in de zomer, maar wanneer het koud en toch zonnig is. Van een paar graden boven de 0 met een strak blauwe hemel kan ik echt intens genieten. Hopelijk worden we flink getrakteerd op dat soort dagen!

4 tips om te gaan hardlopen in de kou

Bedek de uiteindes van je lichaam wanneer je gaat hardlopen in de kou

Je oren, neus en vingers zijn extra gevoelig voor kou. Wanneer het onder de 5 graden Celsius is, kan je het beste deze lichaamsdelen bedekken. Draag een muts, Buff of een capuchon om je oren te beschermen tegen de kou en vergeet vooral niet je handschoenen aan te trekken.

Temperatuur versus gevoelstemperatuur

De graden die jouw thermometer aangeven kunnen heel anders aanvoelen. Wanneer je buiten in de kou aan het hardlopen bent kan het door een straffe wind een stuk kouder aanvoelen, dan je vooraf hebt gecheckt. Bekijk daarom altijd de weersvoorspellingen voordat je de vrieskou gaat trotseren. Kou in combinatie met een sterke wind is qua gevoelstemperatuur een stuk lager.

Kleden in laagjes als je wilt hardlopen in de kou

Wanneer het koud is en je wilt toch gaan hardlopen, doe je er goed om om in laagjes te kleden, ook wel het drie-lagen-principe genoemd. Door deze methode te gebruiken blijft je lichaam goed warm en ben je beschermd tegen de kou en nattigheid:

  • Eerste laag: Functionele onderkleding – moet goed transpiratievocht kunnen afvoeren
  • Tweede laag: Thermo hardloopshirt – moet goed de warmte kunnen vasthouden
  • Derde laag: Vochtafstotend jasje – beschermde buitenlaag die wind en regen tegenhoud

Loop jij graag hard in de kou? Waar let jij als eerste op wanneer je naar buiten stapt op te gaan rennen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *