Hardlopen

Hardlopen met een hartslagmeter. Hoe doe je dat?!

Tips om met een hartslagmeter te hardlopen

De hartslagmeter is een meetinstrument wat steeds meer onder sporters wordt gebruikt. Vooral duursporters hebben baat bij het meten van de hartslag. Misschien loop je zelf ook al met een hartslagmeter? Ik hou nu enkele maanden zelf mijn hartslag bij tijdens het hardlopen en het brengt veel nieuwe inzichten met zich mee. Benieuwd wat een hartslagmeter jouw allemaal kan brengen?

Je hartslag meten tijdens het hardlopen

Met een hartslagmeter heb je direct zicht op wat je hartslag is. Je weet dus op elk moment van een hardlooptraining hoe vaak je hart per minuut slaat. Deze cijfers zeggen misschien op het eerste gezicht niet veel, maar indirect wel. Je kan namelijk het aantal slagen koppelen aan hoe intensief je aan het trainen bent. Hoe hoger je hartslag, hoe intensiever je aan het trainen bent. Vaak zie je ook direct in welke hartslagzone, of in hoeveel procent van je maximale hartslag traint:

Maximale hartslag = 220 – je leeftijd

Je doel koppelen aan de hartslag

Ben je begonnen met hardlopen om af te vallen. Loop dan vooral rond 60 – 65 procent van je maximale hartslag. In deze zone werkt je vetverbranding namelijk efficiënter en zal je sneller afvallen. Wil je juist aan je conditie werken? Train dan in een hogere hartslagzone. Door in een hogere hartslagzone te trainen leert je hart makkelijker het bloed door je lichaam te pompen, waardoor je conditie toeneemt. Door hardlopen met een hartslagmeter kan je gerichter trainen.

In deze video vertel ik waarom je zou moeten hardlopen met een hartslagmeter

Verschillende soorten hartslagmeters voor bij het hardlopen

Ben je getriggerd om met een hartslagmeter te gaan hardlopen? Er zijn verschillende soorten en maten hartslagmeters op de markt. Persoonlijk vind ik de sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter het makkelijkst. Je hoeft geen extra apparaatje te dragen om je hartslag te meten en je kan tijdens het hardlopen eenvoudig je hartslag aflezen. Toch zijn er ook andere hartslagmeters op de markt. Zoals een borstband. Deze kan je koppelen met je smartphone of horloge. Waardoor je via deze apparaten de meting kan aflezen.

Zoals je hebt kunnen lezen brengt hardlopen met een hartslagmeter vele voordelen met zich mee. Loop jij ook al op hartslag en wat zijn jouw ervaringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *