Hardloopblessures

Pijn in je benen na het hardlopen? Wat nu?!

Pijn in je benen na het hardlopen?

Door te gaan hardlopen zit je beter in je vel en het is ook nog eens goed om je hoofd te legen. Vooral als je net begint met hardlopen zie je snel resultaat. Toch kleeft er één groot nadeel aan hardlopen. Deze mooie sport is nogal blessuregevoelig. Veel hardlopers krijgen weleens te maken met een hardloopblessure. Heb jij ook weleens last in pijn in je benen na het hardlopen? Dan is het goed om na te gaan wat de pijn is en wat je er kan tegen doen.

Welke pijn in je benen heb je na het hardlopen?

Het is vooral belangrijk om eerst na te gaan wat voor pijn je hebt opgelopen. Er zijn namelijk verschillende soorten pijnen. De één vergt absolute rust, terwijl je met de andere pijn gewoon kan gaan hardlopen. Je hebt 3 verschillende soorten pijn in je benen na het hardlopen:

Pijn in je benen na het hardlopen door huidirritatie

Schuurplekken of blaren kunnen heel erg pijnlijk zijn. Je loopt ze op door wrijving tussen de huid en hardloopkleding of -schoenen. Door deze wrijving kunnen pijnlijke schuurplekken ontstaan of een blaar vormen. Gelukkig is deze pijn onschuldig, maar moet wel goed behandeld worden. Je wilt namelijk niet dat een blaar gaat ontsteken, want dan ben je verder van huis. Eenmaal goed behandeld kan je ze ook makkelijk voorkomen en weer een rondje gaan hardlopen!

Spierpijn is vaak een onschuldige pijn

Een pijn die je vaak goed kan plaatsten is spierpijn. Waarschijnlijk ben je deze pijn opgelopen door een zware activiteit die je eerder hebt gedaan. Als dat het geval is kan je prima gaan hardlopen op een rustig tempo. Wil je wel zwaarder trainen? Dan is het verstandig om te wachten totdat de spierpijn helemaal is verdwenen. Komt de spierpijn door ziekte? Wacht dan wel totdat je helemaal uitgeziekt bent!

In deze video leg ik uit met welke spierpijn je toch kan gaan hardlopen

Pijn in je benen na het hardlopen die je niet kan plaatsen?

Heb je last van je benen door het hardlopen en heb je pijn heb aan je knieën, heup, scheenbeen of enkels en het is geen spierpijn en het is niet oppervlakkig? Dan is het belangrijk dat je goed aandacht aan deze pijn besteed. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van een beginnende hardloopblessure.

Neem daarom altijd voldoende rust totdat de pijn helemaal verdwenen is. Merk je dat het tijdens het hardlopen toch weer terug komt? Stop dan direct met hardlopen en neem extra tijd om te herstellen. Vertrouw je het toch niet helemaal? Neem dan contact op met je huisarts of sportfysioloog.

Heb jij weleens pijn in je benen na het hardlopen? Van welke pijn heb jij het meeste last?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *