Trainingslopen

Je trainingsplafond bereikt? Zo doorbreek je hem!

Je trainingsplafond doorbreken doe je zo!

Je loopt al weken of maanden op hetzelfde niveau. Het maakt niet uit hoe vaak je er op uit trek, maar vooruitgang boeken zit er niet meer in. Frustrerend? Ja! We noemen dit fenomeen ook wel trainingsplafond. Herken je dit? Dan heb je deze waarschijnlijk bereikt. Gelukkig is er voldoende te doen om je trainingsplafond te doorbreken!

Begin met je gewoontes te doorbreken

Om het trainingsplafond te doorbreken moeten we eerst bekijken waarom je niet meer sneller of langer kan hardlopen. De voornaamste reden is de gewoonte. Misschien loop je elke keer hetzelfde rondje in dezelfde snelheid. Dit kan comfortabel zijn, maar door altijd hetzelfde te doen ben je snel bij je trainingsplafond. Herken jezelf in het volgende, dan is de kans groot dat je hierdoor je plafond hebt bereikt:

  • Hardloop altijd dezelfde afstand
  • Loop altijd op dezelfde ondergrond
  • Snelheid varieert nooit
  • De trainingen voelen comfortabel
  • Eind van de hardlooptraining heb je nog voldoende over

Het trainingsplafond doorbreken doe je zo!

Het kan inderdaad zo zijn dat je echt het maximale eruit hebt gehaald, maar meestal is er nog wel progressie te boeken. Herken jezelf in de bovenstaande punten, dan heb je zeker nog niet je limiet bereikt. Om vooruitgang te boeken moet je juist variëren in snelheden, afstanden en ondergrond.

Door te blijven afwisselen in verschillende soorten hardlooptrainingen krijgt je lichaam elke keer een nieuwe prikkel. Deze prikkel zorgt er voor dat je lichaam zich aanpast aan deze nieuwe omstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld extra kracht over juist meer duurvermogen zijn. Hetzelfde bereik je mindere maten al op een andere ondergrond te lopen. Door van de weg naar de onverharde paden over te stappen krijg je lichaam ook al een andere prikkel.

Eindeloos afwisselen om je trainingsplafond te doorbreken

Je kan echt van alles verzinnen om elke hardlooptraining weer anders te maken. Zolang je maar blijft variëren en merkt dat je alles uit jezelf moet halen om de training te doorstaan, dan zal je lichaam zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en sterker worden. Je kan eindeloos afwisselen door:

In deze video vertel ik hoe je kan variëren in verschillende hardlooptrainingen

Dit zijn maar een aantal ideeën om je hardlooptraining anders te maken. Uiteraard kan je het zo gek maken als je wilt.

Hoe zorg jij er voor dat de hardlooptrainingen uitdagend blijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *