Hardlopen

Hardlopen op de loopband – een goed alternatief?

Hardlopen op een loopband - Een goed alternatief?

Je kan naast buiten rennen ook hardlopen op de loopband. Veel hardlopers kiezen in de winter ervoor om binnen op de loopband te trainen. Wat is eigenlijk het verschil is tussen buiten trainen en in de sportschool? Is de loopband een goed alternatief?

Het verschil tussen buiten en in de sportschool trainen

Er zit wel degelijk een groot verschil tussen deze twee opties. Tijdens het hardlopen op het loopband loop je meestal een vaste snelheid en in 1 rechte lijn. Als je buiten traint, lopen de meeste hardlopers verschillende snelheden en loop je een route.
De ondergrond van een loopband is ook totaal anders als dat van de weg. Buiten is de weg nooit helemaal vlak en lopen de zijkanten af naar beneden. Daarnaast heb je buiten ook last van de luchtweerstand. De lucht heeft een flink effect op het hardlopen.

Dit zijn de grootste verschillen tussen buiten en in de sportschool hardlopen:

  • De ondergrond van de loopband is anders dan de weg
  • Op de loopband loop je een rechte lijn
  • In de sportschool loop je een vaste snelheid
  • Luchtweerstand heeft buiten effect op het hardlopen
  • Je loophouding is anders op de loopband dan buiten
  • Het energieverbruik tijdens hardlopen op de loopband is lager

Is hardlopen op de loopband een goed alternatief?

Je vraagt je misschien af of rennen op een lopende band een goed alternatief is. Laat ik eerst beginnen dat een training op een loopband altijd beter is als helemaal niet gaan hardlopen. Als je alleen hardloopt op de loopband en dan opeens buiten gaat hardlopen heeft dit wel zeker effect op je loophouding.

Door de verschillen verandert namelijk je loophouding en dit heeft ook effect op je spieren en botten. De botdichtheid is bijvoorbeeld minder als je veel traint op de loopband. Door de band beweegt je voet onder je lichaam naar achteren. Als je buiten loopt beweeg je zelf naar voren. Er komt tijdens buiten hardlopen daarom meer druk te staan op de scheenbeen. Deze extra belasting zorgt voor een betere botdichtheid van het scheenbeen.

Het voordeel van hardlopen op de loopband

Natuurlijk heeft hardlopen op de loopband ook voordelen. Je weet exacte hoe snel en hoe lang je aan het hardlopen bent. Door een constante snelheid aan te houden train je deze snelheid langer vast te houden. Dit is ideaal als je een specifieke tijd wil behalen tijdens een hardloopwedstrijd.

Een ander groot voordeel van hardlopen op een loopband is heuveltraining. Heuveltraining is lastig om buiten te doen, terwijl je deze hardlooptraining prima kan uitvoeren op de band. Heuveltraining is een geweldige hardlooptraining die je kan opnemen in je hardloopschema.

Hardlopen op de loopband is een prima alternatief. Als je dit genoeg varieert met buiten rennen kan het je veel brengen.

Loop jij ook weleens op de lopende band?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *