Hardlopen

Hardlopen op het strand

Hardlopen op het strand

Woon je dicht of heb je een vakantie geboekt bij het strand? Dan is het zeker aan te raden om een keer te gaan hardlopen op het strand. Door de totale andere ondergrond is het gelijk een goede training. Er worden namelijk allerlei andere spieren en gewrichten aan het werk gezet, dan je normale hardlooprondje.

Hardlopen op het strand kan een behoorlijke impact hebben op je lichaam

Omdat je tijdens het hardlopen op het strand wegzakt in het zand is het flink zwaarder dan je gewend bent. Andere spieren en gewrichten, die je normaal minder gebruikt, worden nu aan het werk gezet. Je knieën hebben bijvoorbeeld veel meer te verduren dan wanneer je op de weg hardloopt.

Als je voor het eerst gaat hardlopen op het strand doe het dan rustig aan. Je lichaam kan dan langzaam wennen. Wanneer je gelijk vol gas gaat rennen over het zand vergroot je de kans op hardloopblessures. Kort ook je training in tot ongeveer 20 – 25 minuten.

Ga niet hardlopen op het mulle zand

Het is verstandig om met eb te gaan hardlopen. Het zand langs de branding is op dat moment harder dan als je richting de duinen loopt. In het mulle zand zak je veel verder weg dan als je langs de branding loopt. Het kost namelijk veel meer energie als je bij elke stap steeds wegzakt.

Moet je toch door het mulle zand lopen. Dan is het verstandig om je voeten hoger op te trekken bij elke stap. Wanneer je dat niet doet is de kans dat je tenen achter een hoop zand blijft steken en daardoor onderuit gaat.

Loop met de wind in je rug

Op het strand hardlopen is behoorlijk zwaar, vooral als je ook nog eens de wind tegen hebt. Het kan namelijk flink waaien op het strand. Kies daarom een route waarbij je op het strand de wind in je rug hebt. Uiteindelijk moet je ook weer eens terug, maar loopt dan terug via een beschutte weg, zoals de duinen of het dorp.

Tips om te gaan hardlopen op het strand

Met deze tips wordt het nog makkelijker en leuker om te gaan hardlopen op het strand:

  • Probeer eens hard te lopen op je blote voeten
  • Zoek een moment uit dat niet heel Nederland op het strand aan het vertoeven is
  • Vergeet je niet in te smeren en voldoende te drinken als het heet is
  • Neem een verkoelende duik in de zee, na het hardlooprondje
  • Loop langs de branding
  • Doe het vooral rustig aan en train niet al te lang op het strand

Vind jij het leuk om te gaan hardlopen op het strand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *