Hardlopen

Mag ik nog buiten hardlopen tijdens de Corona-uitbraak?

hardlopen tijdens de corona-uitbraak, is het veilig?

Het zijn bijzondere tijden. Wie had ooit gedacht dat we een ‘soort van' worden verplicht om binnen te blijven? Het lijkt wel een film, maar het is toch de bittere werkelijkheid waar we momenteel in leven. Ons dagelijks leven is in een paar dagen tijd flink op z'n kop gezet. Hoe zit het met hardlopen? Mag ik nog steeds gaan hardlopen tijdens de Corona-uitbraak?

Alleen hardlopen kan prima tijdens de Corona-uitbraak

Een van de redenen waarom de overheid ons adviseert om binnen te blijven, is het verminderen van sociaal contact. Je mag nog steeds naar buiten en naar de winkels, maar het advies is wel om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te nemen. Ga daarom niet hardlopen in een hardloopgroepje of met vrienden. Wacht daar nog even mee, totdat de overheid weer groen licht geeft.

Solo hardlopen is verder geen probleem, als je maar de minimale afstand bewaart want dan kan jij niet besmet raken of iemand anders besmetten. Ik loop elke ochtend een klein half uurtje voordat ik begin met thuiswerken. De straten zijn rond 07.00 uur zo goed als uitgestorven en je hebt de gehele weg voor jezelf.

Hardlopen is goed voor je immuunsysteem

Nu we ‘verplicht' binnen zitten, vergeten we al snel om voldoende beweging te krijgen. Toch is actief zijn echt heel erg belangrijk, vooral in deze barre tijden. Door voldoende beweging houd je het immuunsysteem sterk en op peil. Mocht je toch in aanraking komen met virusdeeltjes, of dit nou Corona is of andere vervelende ziektemaker, dan is je immuunsysteem de eerste die in de aanval gaat. Je wilt dus vooral dat dit systeem op z'n sterkst is.

Overigens beweer ik hier natuurlijk niet mee dat hardlopen Corona buiten de deur houdt. Ik geef alleen aan dat hardlopen je immuunsysteem versterkt en dat dat systeem ervoor zorgt dat je zo gezond mogelijk blijft.

Train voorlopig niet te zwaar

Wel is het verstandig om de duur en de intensiviteit van de trainingen terug te schroeven. Je leest vaak dat marathonlopers na hun prestatie ziek worden. Dit komt omdat ze tijdens de marathon zoveel gegeven hebben dat het lichaam daarvan moet herstellen. Het lichaam zet tijdens het herstelproces het immuunsysteem tijdelijk niet op de eerste plek en daardoor ben je vatbaarder voor ziekteverwekkers zoals het coronavirus.

Train daarom met de handrem erop. Loop het tempo van een langzame duurloop en beperk de afstand. Zo blijft je immuunsysteem op zijn sterkst en blijf je het beste beschermt.

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens de corona-uitbraak?

Alle hardloopevenementen zijn momenteel tot 1 juni afgelast. Het is lastig om daardoor toch gemotiveerd te blijven. Gelukkig zijn er een aantal leuke alternatieven om toch aan je dagelijkse beweging te komen. Er zijn voldoende oefeningen die je ook thuis zou kunnen uitvoeren of loop in plaats van een hardloopwedstrijd een virtueel rondje.

Met virtueel hardlopen loop je nog steeds buiten, maar loop je niet de echte route. Elke keer als je een eindje hebt hardgelopen telt hij dit bij je virtuele route op, totdat je uiteindelijk de finish hebt behaald.

Hou je aan de richtlijnen van de RIVM

Uiteraard is het belangrijk om je aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid te houden. De ontwikkelingen gaan zo snel dat waarschijnlijk tijdens het schrijven van deze blog er alweer andere maatregelen zijn genomen.

Toch wil ik nog melden dat wanneer je symptomen hebt van een verkoudheid of andere ziekteverschijnselen die kunnen duiden op het Coronavirus, je gewoon lekker binnen moet blijven. Normaal kan je prima hardlopen met een neusverkoudheid, maar in de nieuwe realiteit is het verstandig om binnen te blijven, zodat je niet anderen kan besmetten!

Zit je helaas toch vast aan het thuiszitten, maar voel je nog fit? Dan kan je met een aantal oefeningen prima thuis je conditie op peil houden.

Ga jij ook nog steeds naar buiten om een lekker stukje te gaan hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *