Marathon

Dit is mijn doel voor de marathon van Rotterdam

Mijn doel voor de marathon van Rotterdam

Over precies een week is het zover: dan sta ik aan de start van de mooiste marathon en dat is uiteraard die van Rotterdam. Het is de tweede keer dat ik hem ga lopen. Vorig jaar heb ik er meer dan 5 uur over gedaan en de bedoeling is dat ik dit jaar wel iets sneller ga.

De week in aanloop naar de marathon

De hele week tot aan de marathon zet ik elke dag een blog online die gaat over de marathon. Ook houd ik een dagboek bij en deze publiceer ik in de loop van de dag. Zo kan je mijn volledige aanloop naar de marathon van Rotterdam volgen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de spanning van de marathon al kan voelen. Dat belooft dus niet veel goeds voor de dagen die nog moeten komen. Hopelijk kan ik een deel van deze spanning van mij af schrijven.

Mijn doel voor de marathon van Rotterdam

Vorig jaar wilde ik vooral de marathon uitlopen. Verder had ik geen enkele doel gesteld, behalve het overleven van de 42,2 kilometer. Dit jaar, met de ervaring op zak, wil ik de marathon wel iets sneller lopen. Het doel staat op de 4 en half uur. Juist door dit doel te stellen, merk ik meer nervositeit en spanning richting de marathon. Stel dat ik de 4 en half uur niet haal, is dan de marathon voor niks geweest? Heb ik dan gefaald? Allemaal vragen die door mijn hoofd spoken.

Toch moet ik in mezelf geloven. Ik ben namelijk een stuk verder dan vorig jaar. In mijn training richting de marathon heb ik voor het eerst de halve marathon binnen de twee uur gelopen. Ook heb ik veel meer kilometers gevreten, zowel met hardlopen als op de fiets. Het kan dus eigenlijk niet misgaan, toch?

Training voor de ultramarathon en buitenlands avontuur

Voor de tweede keer een marathon uitlopen is geen persoonlijk doel voor 2019. Toch is dit een mooie test voor de ultramarathon die ik later dit jaar wil gaan lopen. Tijdens de marathon van Rotterdam weet ik waar ik sta en hoeveel ik nog moet trainen om uiteindelijk de 50 kilometer te overbruggen.

Een andere grote hardloopwens is om een marathon in het buitenland te lopen. Voor ik aan het buitenlands avontuur begin wil ik wel eerst meer marathon-ervaring op doen in Nederland. De marathon van Rotterdam past daarom perfect in mijn trainingsschema richting de ultramarathon en naar mijn eerste marathon in het buitenland.

Loop jij ook de marathon van Rotterdam en voor de hoeveelste keer loop jij hem?

4 gedachten over “Dit is mijn doel voor de marathon van Rotterdam

 1. Dag Wim, ik denk dat het sowieso beter moet kunnen gaan dan vorig jaar. Vergeet niet dat vorig de omstandigheden erg tegen zaten! Ik deed ‘m vorig jaar ook voor het eerst, maar werd als het ware overvallen door de hitte. Alle lange trainingen (30, 35 km) waren in koude wintertemperaturen gedaan. Op de dag van de marathon was het ineens meer dan 20 graden! Ik kon daar niet goed mee omgaan. Kwam met wandelpauzes uiteindelijk toch binnen in 4:16, maar baalde enorm. Dit jaar voor mij geen voorjaarsmarathon, maar eentje in oktober!

  1. Hoi Ineke,

   Dat is zeker waar, vorig jaar was het inderdaad te heet. Vooral ook alle training daarvoor was in koude temperaturen. Nu heb ik gelukkig wel iets meer in de ‘warmte’ kunnen trainen. Vandaag mijn laatste echte krachtmeting gedaan en ben qua tempo en qua duur een stuk verder van vorig jaar. 4:30 is voor mij een realistisch doel, maar vind het toch wel moeilijk om met de wedstrijdspanning om te kunnen gaan.

   Welke ga je in oktober lopen?

   1. Dag Wim, ik ga in oktober de Marathon des Villages doen, bij de Cap-Ferret, Bordeaux, Frankrijk, dit schijnt één van de mooiste marathons van Frankrijk te zijn. Alleen al door de prachtige omgeving daar moet het lukken om ontspannen te lopen en niet gefocussed te zijn op de tijd.

    1. Dat klinkt zeker als een mooie omgeving. Dit jaar wil ik de Indian Summer Ultra gaan lopen in Rolde. Hopelijk is de omgeving daar ook zo mooi, dat ik niet zoveel met de tijd bezig ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *