Hardlopen

Meerdere keren per dag hardlopen: waarom zou je dat doen?

Kan je meerdere keren per dag hardlopen?

Hardlopen is een effectieve manier om je conditie te verbeteren, maar wat als je het meerdere keren per dag zou doen? Andere sporten kan je ook namelijk meerdere keren per dag beoefenen. Zo fiets op en neer naar mijn werk of als ik op wintersport ben ski ik in de ochtend en in de middag. Waarom zou dit ook niet met hardlopen kunnen? Wil je ook meerdere keren per dag hardlopen? Hieronder vind je de mogelijke voordelen en risico's van meer dan 1 keer per dag hardlopen.

De voordelen van meerdere keren per dag hardlopen

 1. Verhoogde trainingsbelasting: Door de dagelijkse trainingsbelasting over meerdere sessies te verdelen, kun je je totale trainingsvolume geleidelijk verhogen zonder het risico op hardloopblessures te vergroten.
 2. Stofwisselingsvoordeel: Korte, intensieve hardloopsessies gedurende de dag kunnen je stofwisseling gedurende langere tijd verhogen, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies en verbeterde vetverbranding.
 3. Flexibiliteit: Meerdere keren per dag hardlopen biedt de flexibiliteit om je trainingen in je dagelijkse routine in te passen.

Deze risico's kleven aan meer dan 1 keer per dag hardlopen

 1. Overbelasting: Onvoldoende hersteltijd tussen de sessies kan leiden tot overbelasting en blessures. Luister goed naar je lichaam en pas je intensiteit aan.
 2. Tijdmanagement: Het vereist zorgvuldige planning om je dagelijkse schema aan te passen aan meerdere hardloopsessies.
 3. Mentale belasting: Voortdurend hardlopen kan mentaal vermoeiend zijn. Dit kan leiden tot overtraining.

Hoe kan je het beste aanpakken

 1. Houd de sessies kort: Houd elke training relatief kort om overbelasting te voorkomen. Denk aan 20-30 minuten per hardlooptraining.
 2. Varieer in intensiteit: Combineer gemakkelijke, rustige runs met intensievere intervaltraining om variatie in je trainingen te brengen.
 3. Herstel is belangrijk: Besteed extra aandacht aan herstel. Zorg voor voldoende slaap, hydratatie en voeding.
 4. Luister naar je lichaam: Als je vermoeidheid of pijn voelt, aarzel dan niet om een training over te slaan of aan te passen.
 5. Plan rustdagen: Omdat je minder herstel hebt tussen de trainingen is het belangrijk om regelmatig rustdagen in te plannen om je lichaam te laten herstellen.

Meerdere keren per dag hardlopen kan, maar

Meerdere keren per dag hardlopen kan gunstig zijn, maar het vereist een goede aanpak en strategie. Verhoog geleidelijk de frequentie, houd rekening met je lichaam en pas je plan aan wanneer je merkt dat je lichaam overbelast raakt. Met zorgvuldige planning en aandacht voor herstel, kun je de voordelen van deze aanpak benutten en tegelijkertijd blessures voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *