Hardlopen

Wat kan je doen na het hardlopen om sneller te herstellen?

Eiwittenshake voor na het hardlopen

Een belangrijk onderdeel om progressie te boeken is niet alleen de trainingen, het herstellen na het hardlopen is ook heel belangrijk. Zonder een goede herstel, boek je geen progressie, maar verhoog je de kans op blessures.

Je lichaam moet gerepareerd worden

Tijdens een hardloopsessie ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. De dag erna zal je deze in vorm van spierpijn ook voelen. Spierpijn betekent in ieder geval dat je goed je best heb gedaan. Naast je spieren worden ook de pezen belast. Deze hebben rust nodig om weer te herstellen van de inspanning.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om te herstellen. Als je aan de volgende training begint en je bent nog niet volledig hersteld, dan heb je kans dat je lichaam overbelast raakt. Hierdoor vergroot je de kans op blessures en dat is iets wat je absoluut niet wil. Dan duurt de herstelperiode immers een stuk langer dan je voor ogen had. 

Hoe versnel je het herstelproces na het hardlopen?

Rust is de belangrijkste onderdeel van de herstelperiode. Je lichaam kan in ruststand het beste herstellen. Maar na het hardlopen kan je nog veel meer doen om het herstelproces te versnellen. Zo begin je weer helemaal fit aan de volgende training. 

Eet bijvoorbeeld voldoende eiwitten, neem bijvoorbeeld een eiwitreep. Hierin zitten stoffen die je spieren nodig hebben om te herstellen. Je lichaam zet namelijk de eiwitten om in aminozuren. De aminozuren werken als soort van pleisters over de scheurtjes in je spieren. Door extra eiwitten te eten, heeft je lichaam genoeg pleisters tot haar beschikking om te herstellen.

Naast eten, kan je ook je spieren strekken. Door deze oefening na het hardlopen, ontspannen de spieren. Daarnaast wordt de af- en aanvoer verbeterd. Zo kunnen afvalstoffen sneller de spier uit. Ook verloopt de transport van de goede stoffen sneller. Naast strekken kan je ook gebruik maken van een foam-roller. Door met je spieren over deze roller te rollen, bereik je hetzelfde.

Vul je lichaam weer aan na het rennen

Je lichaam gebruikt veel vocht en energie tijdens het hardlopen. Na het hardlopen is het daarom van belang om deze stoffen weer aan te vullen. Het hangt uiteraard af hoe lang je heb hard gelopen. Hoe langer, hoe meer je weer moet aanvullen. Maar na elke hardloopsessie is het belang om genoeg water te drinken en koolhydraten te eten.

Zo heeft je lichaam weer de beschikking tot alles om een snel herstelproces door te gaan. Je bent dan weer helemaal fit om de volgende training vol gas te geven en zo haal je het beste uit je trainingen.

Wat is jouw ritueel na het rennen? En wat helpt jou om snel te herstellen? Laat het weten in een reactie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *