Hardlopen

De piepjestest ook wel de shuttle run genoemd

Piepjestest ook wel de Shuttle run genoemd

Ben jij benieuwd hoe het met je conditie gesteld is, dan kan je dat testen met de piepjestest. Deze test wordt ook wel de shuttle run genoemd. Waarschijnlijk kan je deze test nog herinneren van vroegen op school tijdens gym. Elk jaar werd deze test wel gelopen en kon je een mooi cijfer binnen harken.

Wat is de shuttle run?

De shuttle run wordt er tussen twee lijnen een en weer gelopen. De afstand tussen deze twee lijnen is 20 meter. Naast deze twee lijnen wordt er ook via piepgeluidjes aangegeven hoe snel je weer aan de overkant moet zijn. Daarom wordt deze test ook wel de piepjestest genoemd.

Tijdens deze piepjestest werk je zogenoemde trappen af. Bij elke trap wordt de snelheid verhoogd met 0,5 km/u om heen en weer te lopen. Je begint met een tempo tussen de 8 en 8,5 km/u. De eerste trap en elke trap die daarna komt duurt een minuut. Wanneer je twee keer achter elkaar niet de lijn hebt gehaald voor het piepjes geluid stopt de test.

Het doel van de piepjestest

Uiteindelijk wil je met deze test de conditie meten van de persoon die de shuttle run loopt. Aan de hand van welke trap diegene behaald kan worden gemeten wat de fysieke gesteldheid, spierkracht en anaerobe drempel van die persoon is.

Maar ik kan toch ook gewoon de coopertest lopen?

De coopertest is inderdaad ook een goede manier op de conditie te bepalen. Echter is de shuttle run wel degelijk anders dan in 12 minuten zo groot mogelijke afstand te lopen. Door heen en weer te lopen zal het melkzuur in de spieren zich sneller ophopen dan als je rechtuit loopt.

Ook door elke keer te keren moet je het tijdens de piepjestest meer hebben van spiermassa tijdens het afzetten dan constant in hetzelfde tempo te lopen.

Wat is mijn conditie aan de hand van de shuttle run?

Je moet goed onthouden hoeveel trappen je hebt afgewerkt tijdens de shuttle run. Daarmee kan je in het onderstaande tabel bekijken wat jouw conditie is. De tabel houd wel rekening mee met geslacht, maar niet met leeftijd. Een ouder iemand zal minder trappen kunnen afwerken dan iemand die in bloei van zijn leven staat.

ScoreManVrouw
Uitstekend> 13> 12
Zeer goed11 – 1312 – 12
Goed10 – 119 – 10
Gemiddeld7 – 106 – 9
Matig6 – 75 – 6
Slecht< 6< 5

Factoren die invloed hebben op de piepjestest

Zoals je hierboven kan zien heeft je geslacht invloed op de uitkomst van de piepjestest, maar er zijn nog veel meer factoren die invloed hebben. De uitkomst is daarom een indicatie van je conditie, die per dag kan verschillen. Een aantal van deze factoren kunnen zijn:

  • Temperatuur; warmte heeft veel invloed op je fysieke vermogen
  • Afleiding; zorg voor weinig tot geen afleiding, mentale focus zorgt voor een betere score
  • Techniek; je looptechniek, maar ook draaitechniek heeft invloed op je snelheid
  • Kleding; juiste hardloopkleding en -schoenen hebben een positieve invloed op de uitkomst van de piepjestest

Heb jij laatst een shuttle run gelopen? Wat is jouw conditie aan de hand van deze test?

2 gedachten over “De piepjestest ook wel de shuttle run genoemd

  1. Maar het ligt er ook aan welke test je loopt want je kan hem t/m 20 hebben maar ook t/m 10 ofzo en dan verschilt het. Ik had m tot 14 of 16 kweenie zeker en ik had 13.5 gelopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *