Hardlopen

Slechte hardloopgewoontes doorbreken – hoe doe je dat?

Slechte hardloopgewoontes doorbreken

Er zijn twee verschillende soorten hardlopers. Hardlopers die elke keer weer van zichzelf moeten lopen, om bijvoorbeeld af te vallen of gezond bezig te zijn. En je hebt lopers die van de sport houden en elke keer weer met plezier de hardloopschoenen aantrekken. Persoonlijk zit ik denk ik wel meer aan de kant dat hardlopen mijn passie is, al vind ik niet elk rondje even leuk! Omdat hardlopen een solo-sport is leren we ons slechte hardloopgewoontes aan.

Hieronder lees je de meest voorkomende slechte hardloopgewoontes en hoe je deze kan doorbreken. Je verkleint daarmee de kans op ongemakken, pijntjes en zelfs hardloopblessures. De kans dat je daardoor bij de tweede groep hardlopers behoort is groter.

Hardlopen met een gespannen nek en schouders

Met hardlopen gebruik je inderdaad grotendeels je benen. Toch zijn de benen niet de enige spiergroep waar spanning op komt te staan. Jouw hele lichaam is hard aan het werk tijdens hardlopen, ook je schouders.

Banner voor de hardloopschema's

Tijdens het hardlopen zwaaien je armen op en neer. Sommige lopers zwaaien hun armen zo ver dat ze voorbij het lichaam gaan. Hierdoor komt er veel spanning op de schouders te staan en het kan zelfs pijn in de nek veroorzaken. Probeer je armen naast je te houden en zorg ervoor dat je ellebogen niet voorbij je lichaam komt tijdens het hardlopen.

Gebalde vuisten is een slechte hardloopgewoonte

Niet alleen lopen veel hardlopers met gespannen schouders, maar ook met te gespannen en gebalde vuisten. Misschien heb je het zelfs niet door tijdens het hardlopen, totdat je vingers opeens koud voelen. Heb je hier last van? Blijf dan goed op je houding van je hand letten tijdens het hardlopen.

Wil je voorkomen dat je met te gespannen handen loopt? Probeer dan met een denkbeeldige ei in je handen hard te gaan lopen. Deze mag niet kapot gaan door je vuisten te ballen. Je loopt met deze gedachte met minder gespannen handen. Soms kan het ook helpen om je handen los te schudden.

Hardlopen, hardlopen en nog meer hardlopen

Je boekt niet vooruitgang door alleen maar te gaan hardlopen. Naast het lopen is het herstel ook belangrijk. Training in combinatie met rust zorgt voor dat jij een betere en snellere hardloper wordt.

Sneller herstellen met een herstelloop

Tijdens een hardlooptraining ontstaan er allerlei kleine scheurtjes in je spieren. Deze scheurtjes herstellen niet door meer te gaan trainen, maar door voldoende rust te nemen. Gun je lichaam dus voldoende tijd om te herstellen, voordat je begint met het volgende hardloopavontuur!

Een snelle eindtijd is niet de enige hardloopdoel

Meeste hardlopers stellen zichzelf doelen, waar weken of zelfs maanden hard voor getraind wordt om deze te behalen. Soms zijn deze hardloopdoelen niet eens realistisch en raken hardlopers gefrustreerd als ze deze hardloopdoelen niet behalen.

Een snelle eindtijd voor een aankomende hardloopwedstrijd of een langere afstand lopen is niet de enige hardloopdoel. Andere hardloopdoelen kunnen eventueel zijn: afvallen, ontspannen, werken aan je conditie of gewoon plezier hebben. Kijk vooral niet naar andere als jij je hardloopdoelen opstel, maar kijk juist wat jij wilt bereiken met hardlopen.

Wat is jouw slechte hardloopgewoonte en hoe heb jij hem doorbroken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *