Hardlopen

Voorkom uitdroging tijdens het hardlopen

uitdroging voorkomen tijdens het hardlopen

Voldoende drinken tijdens het hardlopen is belangrijk. Vooral nu het zonnetje lekker schijnt tijdens je hardlooprondje. Toch gaat het niet bij iedereen goed, er worden nog altijd veel fouten gemaakt met het hydrateren tijdens het hardlopen. Hoe zorg je er voor dat je niet uitdroogt? Door goed te drinken en voldoende zouten in te nemen voorkom jij uitdroging tijdens het hardlopen.

Niet genoeg drinken is de meest gemaakte fout

Veel hardlopers vergeten voldoende te drinken tijdens het hardlopen. Voor kleine loopjes onder de 10 kilometer wordt meestal helemaal geen drinken meegenomen. Vaak wordt als reden gegeven dat het meenemen van drinken onhandig zou zijn. Met deze tips kan jij ook tijdens je 10 kilometer makkelijk je drinken bij je dragen tijdens het lopen.

Vooral tijdens de zomerdagen is het belangrijk dat je voldoende drinkt, ook tijdens kortere afstanden. Je lichaam heeft namelijk het vocht nodig om af te koelen. Met te weinig vocht heb je kans op oververhitting en uitdroging.

Zouten innemen voorkomt de kans op uitdroging tijdens het hardlopen

Zout wordt vaak gezien als boosdoener en moeten we niet teveel van innemen. Het klopt dat we in ons dagelijks leven teveel zout binnen krijgen bij een normaal dieet. In heel veel producten wordt namelijk zout toegevoegd.

6 tips om te gaan hardlopen met warm weer

Terwijl zout heel belangrijk is. Wanneer je te weinig zout in je lichaam hebt kan je lichaam het water wat je drinkt niet vasthouden. Je kan dan zoveel drinken als je wilt, maar er blijft een reeël kans op uitdroging. Met hardlopen verlies je heel wat zouten en elektrolyten. Het is dus belangrijk dat je deze stoffen aanvult tijdens het hardlopen.

Alleen water drinken is niet voldoende om uitdroging te voorkomen tijdens het hardlopen

De meeste hardlopers denken dat met water je voldoende vocht binnen krijgt om niet uit te drogen. Zoals ik hierboven al vermelde heb je niet alleen water nodig, maar ook zouten en elektrolyten. Daarnaast verbrand je met hardlopen ook heel veel energie.

Daarom is het verstandig om naast water ook sportdrank mee te nemen onderweg. In een sportdrank zit naast vocht, ook zouten, elektrolyten en energie. Je vult onderweg dus gelijk alles aan wat je nodig hebt tijdens het hardlopen. Persoonlijk loop ik altijd met een halve liter water en een halve liter sportdrank. Ik kan dan altijd tijdens mijn loop bepalen wat ik op dat moment nodig heb om het weer aan te vullen.

Je hoeft echt geen dure sportdranken in de winkel te kopen. Je kan namelijk ook zelf makkelijk een eigen sportdrank thuis maken. Met dit recept heb je binnen een paar minuten je eigen gemaakte sportdrank.

Het negeren van tekenen op uitdroging

Blijven doorlopen terwijl je tegen het randje van uitdroging loopt is onverstandig. Net zoals je pijntjes niet moet negeren tijdens het lopen, omdat die zich kunnen gaan uiten in hardloopblessures, moet je ook niet de tekenen van uitdroging negeren. De voortekenen van uitdroging tijdens het hardlopen zijn:

  • dorst is de eerste indicatie
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • verkramping van de spieren

Heb je een van deze voortekenen tijdens een hardlooprondje en vooral op een warme dag? Blijf dan niet door rennen, maar vul je vocht aan. Gaan ze zelfs na het aanvullen niet weg? Stop er dan mee voor de dag en probeer thuis langzaam het vocht weer aan te vullen.

Heb jij weleens last gehad van uitdroging tijdens het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *