Hardlopen

Het tijdslimiet van een halve marathon

tijdslimiet van een halve marathon

Niet alleen marathons hebben een vaste eindtijd die je moet behalen om het officieel uit te lopen, ook andere hardloopwedstrijden kom je dit tegen. Wil je een halve marathon binnen de officiële tijd lopen? Dan is het handig om te weten wat het tijdslimiet van een halve marathon is.

Waarom worden tijdslimieten afgesproken bij hardloopwedstrijden?

Meestal wordt er een ruim tijdslimiet gehanteerd dat voor veel hardlopers te halen is. De reden dat het tijdslimiet wordt ingesteld is omdat je dan wel echt moet hardlopen om de halve marathon officieel uit te lopen. Een andere reden is dat door het hardloopevenement meerdere openbare wegen zijn afgesloten. De bezemwagen rijdt achter de hardlopers aan om de weg weer snel vrij te geven voor verkeer. Soms worden er zelfs tijdslimieten gehanteerd onderweg. Dit betekent dat je een bepaalt punt al voor een specifieke tijd hebt moeten bereiken, anders moet je uit de hardloopwedstrijd stappen.

Wat is het tijdslimiet van een halve marathon?

Elke hardlooporganisatie hanteert zijn eigen tijdslimiet. Dat is ook niet gek, de ene halve marathon is de andere niet. Ze verschelen in parcours en tijd van het jaar. Deze factoren kunnen een een groot verschil maken op je eindtijd. Hierdoor worden er verschillende tijdslimieten gehanteerd. De verschillen zijn uiteraard minder klein dan bij tijdslimieten van de hele marathon.

Hieronder vind je enkele tijdslimieten van verschillende halve marathons:

 • Halve van Egmond: 3 uur
 • City Pier City: 2 uur en 30 minuten
 • Mizuno halve marathon: 2 uur en 50 minuten
 • Halve marathon van Leiden: 3 uur
 • Zwolse halve marathon: 2 uur en 45 minuten

Zoals je kan zien, zijn er flinke verschillen in de tijdslimieten van halve marathons. Toch zijn de meeste wel tussen de 2,5 en 3 uur. Kan jij een halve marathon binnen de 2,5 uur uitlopen, dan kan je de meeste halve marathons finishen!

Welke halve marathon staat bij jou binnenkort op de planning?

2 gedachten over “Het tijdslimiet van een halve marathon

  1. Hi Esther,

   CPC Den Haag is echt een super leuke halve marathon. Veel publiek langs de route! Ik heb hem een paar jaar geleden gelopen en vorig jaar was de planning, maar werd hij op het laatste moment afgelast.

   Heel veel succes met de voorbereiding en de CPC!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *