Hardlopen

Waarom heb je verschillende hardloopschoenen nodig?

Waarom heb je verschillende hardloopschoenen nodig?

Naast mijn ‘gewone’ hardloopschoenen heb ik een totaal andere schoen aangeschaft. Voordat ik ga hardlopen heb ik nu keuze uit vijf verschillende soorten hardloopschoenen. Het staat niet alleen leuk, maar heeft zeker ook een functie. Ik leg je uit waarom het hebben van verschillende hardloopschoenen handig kan zijn.

Het hebben van verschillende hardloopschoenen is geen overbodige luxe

Het staat natuurlijk heel professioneel, voor elke ondergrond, training of wedstrijd een andere hardloopschoen. Beetje bij beetje breid ik mijn schoenencollectie uit. De reden om verschillende paren in je bezit te hebben, is inderdaad om het beste uit iedere loop te kunnen halen. Je wil tijdens een training niet afgeremd worden door je hardloopschoenen.

Verschillende hardloopschoenen door ondergrond

Als je, zoals ik, zowel op de weg als op de trails loopt, is het sowieso verstandig om verschillende hardloopschoenen te hebben. Een paar hardloopschoenen voor op de weg en uiteraard eentje voor op de onverharde wegen. Met gewone hardloopschoenen kom je niet ver op de trails. Onder je hardloopschoenen zit namelijk niet het profiel voor voldoende grip.

Wim legt uit (E01): Wat is het verschil tussen een hardloop- en trailrunschoen?

Bij trailrunschoenen zit veel meer profiel en heb je dus beter grip op de trails. Er zijn zelfs verschillende soorten profielen voor onder trailrunschoenen. Als je meer in de bergen loopt, op een hardere ondergrond, heb je een ander profiel nodig dan als je in de bossen loopt. Het is ook weer niet verstandig om met je trailrunschoenen op de weg te lopen. Je profiel slijt snel en dan kan je de schoenen weggooien.

Niet alleen ondergrond is een factor

De reden dat ik een extra paar hardloopschoenen voor op de weg heb genomen, is omdat ik een ander soort run wil lopen. Hierbij is dus niet de ondergrond de bepalende factor voor de schoen, maar juist het doel van de loop.

Wil ik een snelle intervaltraining lopen of juist een langzame lange duurloop? Bij een lange loop trek ik liever hardloopschoenen aan met meer demping, terwijl ik juist een lichte schoen wil bij een kortere en snellere run, omdat ik het dan niet erg vind om iets in te leveren op demping.

Nog veel meer verschillende soorten hardloopschoenen

Er zijn uiteraard nog veel meer verschillende hardloopschoenen. Je hebt ook schoenen met spikes. Deze hardloopschoenen worden speciaal gebruikt voor op de atletiekbaan. Door de spikes heb je extra grip en kan je hogere snelheden halen.

Uiteraard stopt het daar niet mee. Je hebt nog veel meer soorten hardloopschoenen. Voor barefoots tot aan trailrunschoenen met spikes.

Ben je dus op zoek naar een nieuw paar hardloopschoenen? Bedenk dan goed waar je ze voor gaat gebruiken en laat je daarna informeren bij een speciaalzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *