Hardlopen

Zelf je vetpercentage berekenen: heb jij een gezonde percentage?

Je vetpercentage zelf berekenen om te kijken of die gezond is

Met het berekenen van je vetpercentage kan je bepalen of je gezond leeft. Maar hoe kan je dit berekenen en wat is eigenlijk een gezonde vetpercentage? Blijkt na het zelf berekenen van je vetpercentage dat het te hoog is? Gelukkig kan je veel doen om deze weer te verlagen.

Je lichaam opdelen in verschillende percentages

Wist je dat je lichaam grotendeels bestaat uit water? Bij volwassenen is dit tussen de 55 – 60%. Naast water bestaat het lichaam ook nog uit botten, spieren, vet en overig weefsel. Als je het gewicht van de onderdelen deelt door het totale lichaamsgewicht kan je de verschillende lichaamspercentages berekenen.

Het meeste invloed heb je spieren en vet. Door regelmatig te sporten en gezond te eten zorg je voor dat deze twee waardes op een gezond niveau blijven. Als je veel aan krachttraining doe zal de spieren in percentage toenemen. Blijf je op de bankhangen en eet je ongezond? Dan nemen spieren af en het vetpercentage zal toenemen.

Wat is een gezond vetpercentage?

Het gemiddelde vetpercentage bij volwassen mannen ligt tussen de 18 – 25%. Bij vrouwen ligt dit hoger. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon oestrogeen. Het gemiddelde vetpercentage bij vrouwen is daarom rond de 25 – 31%. In het onderstaande tabel zie je welke vetpercentage gezond, gemiddeld en overgewicht zijn:

Lichaamsvet in % (vrouwen)Lichaamsvet in % (mannen)
Atletisch14-206-13
Gezond21-2414-17
Gemiddeld25-3118-25
Overgwicht>32>26

Verschillende methodes om je vetpercentage te berekenen

Er zijn verschillende methodes om je vetpercentage te meten en berekenen. De ene meting is nauwkeuriger dan de andere, maar heb je apparatuur voor nodig. Terwijl je ook makkelijk thuis je vetpercentage kan bereken:

  • Huidplooimeting – Met een speciale tang wordt er op verschillende plekken op je lichaam de huidplooi gemeten. Door middel van berekening van deze waardes wordt je vetpercentage bepaald.
  • Elektrodiagnose – Omdat spieren meer water bevatten dan vet kan er door middel van een niet-voelbaar stroomstootje. Via de enkel wordt er een elektrische lading gestuurd naar de pols. Aan de hand van de tijd, die de stroomstoot aflegt, kan de vetpercentage worden bepaald.
  • Zelf je vetpercentage berekenen – Heb je zelf niet de apparatuur op de bovenstaande methodes te gebruiken? Dan kan je ook zelf je vetpercentage berekenen. Deze methode is misschien iets minder nauwkeurig, maar hij is wel makkelijk thuis uitvoerbaar.

Hoe kan je zelf de vetpercentage berekenen?

Om zelf je vetpercentage te berekenen hebben we eerst de volgende waardes nodig: je lichaamsgewicht (in kg), je lengte (in cm), je leeftijd en geslacht. Vul de waardes in het onderstaande rekeningmachine en krijg direct antwoord op de vraag wat jouw vetpercentage is.

Ben jij tevreden met je vetpercentage?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *