Persoonlijk

Een nieuwe uitdaging – het lopen van een run streak

Het lopen van een run streak

Ik heb altijd een gebrek aan motivatie om te gaan hardlopen in de laatste maanden van het jaar. Meestal las ik een winterstop, om weer te beginnen met hardlopen als de dagen weer langer worden. Dit jaar is het nog moeilijker om motivatie te vinden door Corona. De een na de andere hardloopwedstrijd wordt afgelast. Waar train je in deze tijd nog voor? Om gemotiveerd te blijven ga ik een run streak lopen.

Wat is een run streak?

Een run streak is zoveel mogelijk dagen achter elkaar hardlopen. Verder zijn er geen regels aan gebonden. Je kan dus helemaal zelf je eigen run streak opstellen. Dat heb ik dus ook gedaan van mijn eigen run streak. Mijn hardlooprondjes moeten minimaal voldoen aan een half uur of niet minder dan 5 kilometer hardlopen. Alles daarboven telt mee aan mijn run streak.

Hoe ga ik meerdere dagen achter elkaar hardlopen overleven?

Meestal schrijf ik dat het totaal niet verstandig is om meerdere dagen achter elkaar hard te lopen. Sterker nog ik raad het af. Je lichaam heeft namelijk rustig nodig om te herstellen van je hardlooptrainingen. Toch ga ik mij wagen aan dit fenomeen.

Om deze uitdaging te overleven heb ik drastisch mijn tempo en afstanden per hardlooprondje verlaagd. Vooral het tempo heeft er flink van langs gekregen. Ik loop nu minimaal een minuut per kilometer langzamer. Dit is ook wel nodig om mijn lichaam niet over te belasten. De kans op hardloopblessures is aanwezig bij het lopen van een run streak.

Waarom ga ik deze uitdaging met mijzelf aan?

In deze periode van het jaar vind ik het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Meestal door het slechte weer sluipt het weleens er in dat ik een training oversla. Soms zelfs twee en voordat ik het weet heb ik een maand lang mijn hardloopschoenen niet aangetrokken.

Om deze winterstop te doorbreken ga ik nu deze uitdaging met mijzelf aan. Wanneer ik elke dag blijf lopen, ontstaat er een hardloopritme. Met een zogenaamde ritme is het makkelijker om te blijven hardlopen. Daarnaast moet een run streak mij ook weerhouden om een keer niet te gaan hardlopen.

Hier moet je op letten als je zelf ook een run streak wilt gaan lopen

Zoals ik al eerder zei is het lopen van een run streak helemaal niet zo verstandig. Wil je toch beginnen aan veel dagen achter elkaar hardlopen? Dan kan je zeker een aantal dingen doen om het risico op een hardloopblessure te verkleinen:

 • Verlaag de intensiviteit tijdens je hardlooprondjes
 • Loop in een lager tempo
 • Hardloop kortere afstanden
 • Masseer je benen na elk hardlooprondje
 • Doe regelmatig aan krachttraining

Met deze tips verklein je de kans op overbelasting en kan je elke dag blijven hardlopen.

Heb jij weleens meerdere dagen achter elkaar hard gelopen en hoe lang heb jij het volgehouden?

2 gedachten over “Een nieuwe uitdaging – het lopen van een run streak

 1. Ben er sinds 12 maart zonder rustdag (mede door Corona omstandigheden , veel minder ah werk)mee bezig, minimaal 5 km per dag (dat noem je dan de ‘rust’dagen, gem 2x per week.
  De andere dagen 8,9,10 of meer 1 x per 10 dagen zo’n 13 tot 16km.
  Daarvoor wel al eens maand streaks gedaan, maar dus nog nooit zo lang als nu.
  Het is puur voor jezelf, discipline is belangrijk en doel was 100 dagen, daarna 150,200,250 en nu dan masr als doel de 365.
  Gaat zo goed als zeker lukken, alleen werk omstandigheden zouden het nog kunnen dwarsbomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *