Hardloopblessures

Stressfractuur opgelopen door het hardlopen? Wat nu?!

Stressfractuur door het hardlopen

Gelukkig heb ik nog niet te maken gehad met heel veel blessureleed in mijn hardlooploopbaan. Helaas heb ik wel getobd met een van de meest vervelende hardloopblessure: de stressfractuur. Tijdens mijn eerste marathon van Rotterdam liep ik een scheurtje op in mijn middenvoetsbeentje. Het heeft maanden geduurd voordat ik weer op niveau was na het stressfractuur.

Stressfractuur is een van de ergste hardloopblessures

In tegenstelling tot een gebroken been ontstaat een stressfractuur door het herhaaldelijk belasten van je botten. Wanneer je botten te lang blijven belast door het hardlopen, kan er een scheurtje of een fractuur ontstaan. Je middenvoetsbeentjes en je scheenbeen zijn hier het meest gevoelig voor. 

Gelukkig werkt hardlopen wel beschermend voor je botten. Hoe langer je al hardloopt, hoe kleiner de kans is dat je een stressfractuur oploopt. Al moet je het hardlopen wel voorzichtig opbouwen.

Kan ik blijven hardlopen met een stressfractuur? 

Daar kan ik een simpel en eenduidig antwoord op geven: NEE. Je mag zeker niet door blijven lopen met een vermoeidheidsbreuk. Je maakt namelijk meer kapot in je lichaam als je toch door blijft rennen. Het revalideren kost helaas veel tijd van een stressfractuur, maar je zal echt geduldig moeten zijn.

Revalideren van een vermoeidheidsbreuk

Kan je na een aantal weken normaal wandelen? Begin dan eerst met een rondje lopen. Merk je dat het wandelen je prima af gaat? Dan kan je beginnen met kleine stukjes joggen. Komt de pijn tijdens de activiteiten terug? Stop dan direct en geef je lichaam meer rust.

Wanneer de pijn helemaal weg is ben je genezen van een vermoeidheidsbreuk. Helaas heb je geduld nodig en kan je er zeker een aantal weken voor uittrekken voordat je helemaal hersteld bent. Het is goed om je conditie op peil te houden met activiteiten waarbij je breuk niet bij belast. Zwemmen en aqua joggen zijn goede alternatieven. 

Heb jij weleens een stressfractuur opgelopen tijdens het hardlopen? Wat heb jij gedaan om een tweede vermoeidheidsbreuk te voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *