Mount to Coast is een relatief onbekend hardloopmerk in Europa, maar ik mocht de R1 hardloopschoen testen. In Amerika is dit merk al een stuk bekender, vooral onder ultralopers. Zelf heb ik al op heel wat verschillende schoenen gelopen, maar dit merk kende ik nog niet – laat staan een schoen die specifiek ontworpen is voor ultramarathons op de weg. Nieuwsgierig wat de Mount to Coast R1 te bieden heeft? In deze review deel ik mijn persoonlijke ervaringen, want ik heb er inmiddels flink wat kilometers op gemaakt.
Mijn eerste indruk van de Mount to Coast R1
Wat me meteen opviel, is de vormgeving van de schoen. De afgelopen tijd liep ik veel op de Adidas Adizero Adios Pro: een schoen die puur gericht is op performance en steeds minder weg heeft van een klassieke hardloopschoen. De Mount to Coast R1 voelt juist meer als een ‘traditionele’ loopschoen, bijna als een sneaker. De upper is niet alleen van mesh, maar biedt ook wat meer structuur en stevigheid.
En dat voel je meteen als je ‘m aantrekt. De schoen zit comfortabel, omsluit de voet goed, en – belangrijk – ik had totaal geen last van blaren. Zelfs niet na de eerste rondes van 10 tot 15 kilometer. Dat gebeurt me zelden bij nieuwe schoenen.
Waar is de carbonplaat gebleven?
Sinds ik drie jaar geleden voor het eerst carbonschoenen probeerde, was ik verkocht. Bijna al mijn wedstrijden en een groot deel van mijn trainingen liep ik sindsdien op carbonzolen. Maar de laatste tijd ben ik bewust op zoek naar variatie. Zeker bij duurlopen wil ik liever geen carbon gebruiken, zodat ik mijn loopstijl niet te veel laat beïnvloeden.
De Mount to Coast R1 heeft géén carbonplaat – en dat merk je. Je wordt niet voortdurend naar voren gelanceerd, maar kunt juist makkelijker een constant en ontspannen tempo vasthouden. Misschien niet ideaal voor een snelle intervaltraining, maar perfect voor lange, rustige duurlopen.


De zool maakt het verschil
Tijdens het lopen merkte ik meteen dat de zool iets bijzonders doet. Hij voelt licht en veert prettig mee, wat zorgt voor een natuurlijke afwikkeling van de voet. Comfortabel, zelfs bij langere afstanden. De technische details spreken boekdelen:
- LightCELL-middenzool – Een met stikstof geïnjecteerde PEBA-schuimlaag, 50% lichter dan traditioneel EVA en met 45% meer energieteruggave.
- ZeroSag-inserts – Ontwikkeld met BASF, geïnspireerd op autosport-schokdempers. Ze behouden hun demping, ook op lange termijn.
- GOFLOW-geometrie – Ondersteunt een soepele overgang van hiel naar teen en stimuleert een natuurlijke loopbeweging.
En de minpunten van de Mount to Coast R1?
Er is één ding dat me opviel: de ventilatie. Vergeleken met andere schoenen voelde de R1 warmer aan, zeker bij hogere temperaturen. Ik kreeg sneller last van warme voeten, wat voor mij persoonlijk een aandachtspunt is. Nu moet ik toegeven dat ik sowieso snel last heb van oververhitte voeten, maar bij deze schoen kon ik mijn warmte minder goed kwijt.
Mijn nieuwe favoriet voor lange duurlopen
Omdat ik bewust af wil wisselen tussen carbon- en niet-carbonschoenen, komt de Mount to Coast R1 voor mij als geroepen. Comfortabel, ondersteunend en ideaal voor rustige lange duurlopen op de weg. Mijn carbonschoenen gebruik ik voortaan vooral voor wedstrijden en snelle trainingen.
Ik ben blij met deze schoen – hij geeft me vertrouwen om mijn afstanden rustig op te bouwen. Een ultra op de weg heb ik nog nooit gelopen, maar met deze schoen zie ik het ineens wél voor me.