Reviews

Strava handleiding – De sociale hardloop-app

Smarthphone met Strava app

Ik heb voor het hardlopen een aantal apps geprobeerd, waaronder Nike+, Runkeeper, Garmin Connect en Strava. Uiteindelijk ben ik bij Strava in combinatie met Garmin Connect gebleven. De reden dat ik voor Strava gekozen heb, is dat ik zowel hardlopen als fietsen kan bijhouden, ik makkelijk mijn hardlooprondjes kan delen, de app eenvoudig in gebruik is en omdat Strava stiekem ook heel sociaal is. In deze Strava handleiding lees je waarom de app zo fijn is en hoe je gemakkelijk en gratis een account kan aanmaken.

Wat is Strava?

Voordat we beginnen aan de Strava handleiding is het handig wat om te weten wat Strava is. Je weet daarom exact wat je met deze app allemaal kan:

  • Strava is een sociale platform waar jij je sportieve activiteiten kan delen met je vrienden.
  • Met Strava houd je een een logboek bij van je sportieve activiteiten. Je weet dus exact hoe jij afgelopen jaar hebt gepresteerd.
  • Concurreer met je vrienden om de snelste te zijn op een Strava segment.
  • Leer nieuwe mensen kennen via de verschillende social media aspect binnen Strava: clubs, segmenten, volgers, etc.

Wat heb je nodig om te beginnen met Strava?

Gelukkig heb je niet veel nodig om te beginnen met Strava. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een smartphone. Download de Strava app op je mobiel en je kan beginnen. Uiteraard maken sommige gadgets het gebruik van Strava makkelijker. Heb je bijvoorbeeld een sporthorloge, dan kan je mobiele telefoon thuis laten tijdens het hardlooprondje en later je sporthorloge syncen met de applicatie.

De start van de Strava handleiding: Inloggen en registreren

Na het downloaden van de app in de iOS App Store of Google Store, kan je makkelijk een account aanmaken door in te loggen met Facebook of Google. Heb je geen account? Geen probleem, je kan je ook registreren met je e-mailadres. Kies je voor die optie, dan moet je wel extra gegevens invullen.

Strava synchroniseren met Garmin Connect, Polar, FitBit en nog veel meer!

Het is mogelijk om met Strava zelf je hardlooprondje te ‘meten', maar deze optie heb ik eigenlijk nooit gebruikt. Ik loop namelijk met een Garmin sporthorloge en die registreert het volledige hardlooprondje. Het fijne met Strava is dat je het kan synchroniseren met de meeste grote sportapps, zoals Garmin Connect, Polar, FitBit, Suunto, TomTom en nog veel meer. De volledige lijst vind je op de website van Strava zelf.

Door het synchroniseren aan te zetten, zet mijn hardloophorloge het hardlooprondje gelijk over op Strava. Zodra ik klaar ben met hardlopen, sla ik mijn training op in mijn sporthorloge. De Garmin zet hem vervolgens automatisch in Strava. Je hoeft verder helemaal niks te doen. Alle informatie zoals route, snelheid, duur, hoogtemeters worden gelijk doorgezet naar Strava. Dit vind ik echt een van de grootste pluspunten in deze Strava handleiding!

Strava handleiding – Alle hardloopgegevens op één plek

Zodra je eerste hardlooprondje met Strava hebt gelopen, wordt de activiteit toegevoegd aan je profiel. Als je op de activiteit klikt, zie je allerlei gegevens over je hardlooprondje, zoals de route, de duur, je tempo per kilometer en nog veel meer.

Hij telt daarnaast ook alle activiteiten bij elkaar op en toont deze in een kalender. Je weet daardoor exact wat je afgelopen week, maand of jaar hebt gelopen. Zo krijg je een mooi overzicht of je nog op schema ligt voor het behalen van je doel.

Het sociale aspect van Strava

Hetgeen wat Strava uniek maakt is het sociale aspect. Uiteraard hebben andere hardloop-apps ook een sociaal aspect, maar dat is zeker niet zo uitgebreid als bij Strava. Er zijn verschillende functies die het gebruik van Strava leuk maken:

  • Segmenten
  • Uitdagingen
  • Clubs
  • Volgen van andere
  • Hardloopwedstijden
Segmenten

Het eerste wat mij opviel toen ik mijn allereerste hardlooprondje had opgeslagen in Strava, waren de medailles die ik kreeg voor segmenten. Segmenten zijn opgeknipte stukjes van je hardlooprondje, door iemand anders aangemaakt. Strava houdt bij welke man of vrouw het snelst is geweest op dat stukje. Daarnaast houdt het ook je persoonlijke tijden bij. Zo weet je wanneer je het snelst op je favoriete weggetje bent geweest.

Uitdagingen

Elke maand zijn er nieuwe uitdagingen vanuit Strava of andere bedrijven waar je je voor kan aanmelden. De meeste uitdagingen zijn voor hardlopen en fietsen en variëren van een 10 kilometer- loop in een keer tot meerdere kilometers over verschillende dagen. Als je deze uitdaging haalt, krijg je een trofee in je eigen trofeeënkast.

Clubs

Er zijn allerlei clubs in Strava waar je voor kan aanmelden. Je komt op deze manier in contact met mensen met dezelfde interesses. Het werkt motiverend om te zien hoe anderen het doen. Als iedereen een rondje heeft hardgelopen, kan jij niet achterblijven, toch?

Het volgen van andere atleten, familie en vrienden

Een van de grootste voordelen aan Strava is dat je andere atleten kan volgen. Als degene een activiteit heeft voltooid, zie je deze terug in jouw tijdlijn. Ik volg een aantal ultrarunners. Zo weet ik exact hoe zij trainen naar een grote ultramarathon. Deze informatie kan ik weer prima gebruiken om mijn eigen trainingsschema op te baseren.

Het volgen van vrienden en familie is uiteraard ook leuk. Je kan dan bij een verjaardag weer opscheppen over jouw hardlooprondje of degene erop wijzen dat ze al een tijd niet hebben bewogen.

Je bent niet de enige bij een hardloopwedstrijd

Strava wordt door heel veel hardlopers gebruikt. Als je Strava gebruikt tijdens een hardloopwedstrijd, zie je ook iedereen die hetzelfde rondje heeft gelopen. Na het plaatsten van je activiteit, zie je direct wie ook allemaal diezelfde hardloopwedstrijd heeft gelopen. Door deze functie van Strava heb ik al een aantal mensen leren kennen.

Waarom je je moet aanmelden bij Strava!

Zoals je in deze Strava handleiding hebt kunnen lezen, werkt de app motiverend. Als hardloper heb je soms net dat extra zetje nodig. Daarnaast is het leuk om mensen te leren kennen met dezelfde interesses en laten die nu te vinden zijn in deze mobiele app!

Zit jij ook al op Strava? Laat het dan weten in de reacties! Ik vind het altijd leuk om mensen te volgen die ook hardlopen en trailrunnen! Wil je mij volgen? Dan kan dat uiteraard ook. Je vindt hier mijn profiel op Strava.

2 gedachten over “Strava handleiding – De sociale hardloop-app

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *