Ultraloop

Trainen voor een ultramarathon

trainen voor een ultramarathon

Sommigen zullen je voor gek verklaren als je vertelt dat je 50 kilometer of meer gaat hardlopen. Nu ik aan het trainen ben voor een ultramarathon, hoor ik het namelijk regelmatig. Hoe kan in hemelsnaam 50 kilometer hardlopen gezond zijn? Dat is de meest gestelde vraag als ik vertel over mijn grote wens om een ultramarathon uit te lopen.

Zoveel mogelijk kilometers vreten

Het belangrijkste van het trainen voor een ultramarathon is zoveel mogelijk kilometers vreten. Mijn trainingsschema bestaat daarom ook grotendeels uit lange duurlopen en tempolopen. De focus ligt namelijk niet op snelheid, maar om de 50 kilometer te volbrengen.

Dit bereik je vooral door vooraf in je trainingsschema zoveel mogelijk kilometers op te nemen. Tijdens je ultramarathon heb je daar het meest aan. Ik loop gemiddeld 35 tot 50 kilometer per week om maar zoveel mogelijk kilometers te maken.

Het is verstandig om naast hardlopen ook andere duursporten te beoefenen. Persoonlijk fiets ik gemiddeld 200 kilometer per week naast het hardlopen. Op die manier werk je extra aan je duurvermogen, zonder dat je lichaam te zwaar belast wordt met alleen hardlopen. De kans op hardloopblessures is door deze manier van trainen kleiner.

Trainen voor een ultramarathon – het mentale aspect

Het moeilijkste en zwaarste aspect van het trainen voor een ultramarathon is waarschijnlijk het mentale deel. Er gaan namelijk heel wat uren in al die kilometers zitten. Soms denk ik tussen al die duurlopen: waar doe ik het voor? Het is dan moeilijk om de motivatie te houden om toch elke week weer zoveel kilometers te maken.

Lichamelijk heb ik alle vertrouwen dat ik de ultramarathon ga volbrengen. Toch zit er een vervelend stemmetje tussen mijn oren die vertelt dat ik het niet ga halen. Naast de motivatie is het dus ook moeilijk om het vertrouwen tijdens de training te houden.

De training betaalt zich in 1 keer uit bij de finishlijn

Uiteindelijk doen we het allemaal voor die felbegeerde finishlijn bij de ultramarathon. Alle maanden aan training komen op dat moment samen. Daar heb je het allemaal voor gedaan. Met die gedachte trek ik nog altijd elke week mijn hardloopschoenen aan om weer wat kilometers af te leggen.

Heb jij wel al eens meer dan 50 kilometer gelopen? Deel dan jouw ervaringen tijdens trainen voor een ultramarathon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *