Beginners

Blessures bij trailrunnen – is trailrunnen echt zo gevaarlijk?

Blessures bij trailrunnen

Trailrunnen wordt steeds populairder. Steeds meer hardlopers stappen over naar de onverharde wegen. Dit is echter niet zonder risico en dat blijkt wel uit de cijfers van de VUmc. 20% van de trailrunners loopt een blessure op, maar wat zijn nou de meest voorkomende blessures bij trailrunnen? 

Trailrunnen is niet geheel zonder risico

Blessures komen in elke sport wel voor. Toch springt hardlopen, in welke vorm dan ook, hier bovenuit. Hierbij komt het vaker voor omdat de meeste beginners te hard van stapel lopen. Veelal is het een gebrek aan voldoende rust en te weinig training.

Daarnaast loopt het grootste deel van een trailrun parcours over onverharde wegen. Hierdoor kunnen er veel obstakels zoals takken, stenen en kuilen voorkomen. Door deze obstakels liggen blessures op de loer en als je even niet oplet kan het zo zijn dat je door je enkel gaat.

Welke blessures komen vaak voor bij trailrunnen?

Er zijn een aantal blessure die vaak voorkomen bij trailrunnen. Deze zijn vaak terug te leiden naar de langere routes, extra hoogtemeters en hobbelige wegen. Als je jouw lichaam hier niet voor getraind heeft, kan er snel overbelasting ontstaan. Dit uit zich vaak in een achillespees, knie- of kuitblessure.

Naast overbelastingsblessures zijn er ook acute blessures die vaker voorkomen bij trailrunnen dan hardlopen op de weg. Door de ondergrond waar je op loopt, is de kans op een verzwikte enkel groot. Mocht er veel hoogtemeters te overbruggen zijn, dan moet je weer rekening houden met verrekking van de bovenbeenspieren. Vooral bij het verkeerd afdalen kan deze acute blessure optreden. 

Hoe voorkom je al deze ellende? 

De balans tussen genoeg trainen en voldoende rust om te herstellen is belangrijk. Hierdoor train je je lichaam om met de belasting om te kunnen gaan en geef je het voldoende tijd om weer volledig te herstellen. Bouw je trainingen ook rustig uit, zodat je lichaam langzaam kan wennen aan de extra belasting. Overbelastingsblessures zijn namelijk de meest voorkomende blessures bij trailrunnen. 

Uiteraard liggen de acute blessures nog altijd op de loer. Blijf gefocust als je op onverharde wegen loopt, zo verklein je de kans op een misstap en dus op blessures. 

Heb jij weleens een blessure opgelopen tijdens trailrunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *