Beginners

Tips om bergaf te lopen tijdens trailrunning

Tips om bergaf te lopen tijdens je trailruns

Een van de moeilijkste onderdelen van trailrunnen vind ik bergaf lopen. Dit komt vooral om dat bergaf hardlopen een stuk technischer is dan bergop. Daarnaast heb ik ook geen goede ervaring met heuveltje-af. Tijdens mijn allereerst trailrun, op de Vaalserberg blesseerde ik bij de eerste afdaling gelijk mijn bovenbeenspier. Ook bij de Petzl Night Trail ging het niet goed op de weg naar beneden. Hier ben ik tot twee keer toe uitgegleden en veranderde ik in een modder monster. Dat moet met deze tips om bergaf te lopen, beter kunnen!

Waarom is bergaf lopen een stuk technischer dan bergop?

Dit heeft vooral te maken met de zwaartekracht. Bergop kost heel veel kracht, omdat de zwaartekracht tegenwerkt. Behalve de kracht, is bergop lopen vrij simpel. Bij een afdaling werkt de zwaartekracht juist mee. Hierdoor loop je veel sneller naar beneden. Soms zo snel dat je benen sneller gaan dan de rest van je lichaam.

Ongecontroleerd naar beneden lopen is vrij gevaarlijk, vooral op onverharde wegen. De kans dat er stenen los liggen of stukken glad zijn door de regen is groot. Ren je ongecontroleerd en heel hard naar beneden, dan is de mogelijkheid dat je heel hard op je plaat gaat, ook groot. Daarom wil je juist gecontroleerd naar beneden lopen en daar komt veel techniek bij kijken.

Hoe loop je het beste gecontroleerd de berg af?

Voordat je aan de afdaling begint, scan je snel hoe deze loopt. Is het een hele steile afdaling of loop je vals plat naar beneden. Welke kant van de afdaling kan je het beste nemen? Liggen er stenen los of steken er boomstronken uit? Dit zijn allemaal vragen die je het beste bovenaan al kan beantwoorden, zodat je direct de route kan bepalen.

Het veiligst om naar beneden te lopen, is om de snelheid uit de afdaling te halen. Zo blijf je baas over je benen in plaats van de zwaartekracht. Dit kan je bijvoorbeeld doen door van links naar rechts op een afdaling te lopen. Een andere manier is om kleine stapjes te blijven maken. Hoe meer je contact met de grond hebt, des te kleiner de kans is dat de zwaartekracht jou te pakken krijgt.

Vol gas op het laatste stukje van de afdaling

Ben je bijna op het diepste punt en is het laatste gedeelte niet heel technisch meer? Geef dan vol gas, want door de zwaartekracht ga je veel sneller dan dat je gewend ben. Omdat het het laatste stukje is van de afdaling, raak je niet de controleren over je eigen benen kwijt en word je gauw genoeg afgeremd als je weer op een recht stuk komt. Geniet even van het moment dat je als een kogel naar beneden vliegt, zonder dat het veel kracht kost!

Hoe loop jij bergaf? Heb jij nog tips hoe je het beste een afdaling kan lopen?

2 gedachten over “Tips om bergaf te lopen tijdens trailrunning

  1. Mijn tip is: kijk hoe de ervaren (lokale) renners zo’n afdaling aanpakken! Ben een paar keer bij Franse trailruns door de fransen aan alle kanten ingehaald bij steile afdalingen met losse stenen! Doodeng! De kunst schijnt erin te zitten om ontspannen te blijven, maar dat is erg lastig als je dat soort afdalingen niet gewend bent!

  2. Bedankt voor de goede tip! Ja, vooral de steile afdalingen waarbij veel losse stenen liggen vind ik lastig. Bij de ASICS clinic heb ik wel geleerd om veel snelheid uit de afdaling te halen. Zo loop je iets meer ontspannen naar beneden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *