Beginners

Trainen voor een trailrun

Trainen voor een trailrun

Je hebt je ingeschreven voor je eerste trailrun, maar je weet nog niet goed waar je moet beginnen met de voorbereiding. In dit artikel lees je wat en hoe je moet trainen voor een trailrun.

Heb je al enige ervaring met hardloopevenementen?

Het scheelt natuurlijk veel als je al enige ervaring hebt opgedaan met een hardloopwedstrijd op de weg. Je weet dan namelijk hoe het er aan toe gaat tijdens een hardloopevenement, zoals bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met de grootte van de menigte die je net na de start hebt. Bij trailrunevenement zijn er meestal wel minder deelnemers, maar door de smalle paadjes heb je wel meer last van opstoppingen en filevorming.

Verken alvast de buurt en de trails waar de trailrun overheen gaat

Woon je in de buurt waar het evenement wordt gehouden? Dan is het verstandig om alvast een aantal keer over de trails te rennen. Je staat dan zelfverzekerder aan de start van je allereerste trailrun. Je weet ook gelijk waar de moeilijke en technische trails zich bevinden in het parcours en je wordt niet opeens verrast.

Trainen voor een trailrun doe je op de trails

Natuurlijk kan je prima op de weg trainen, maar een aantal trainingen op de trails is zeker aan te raden. Niet alleen voor de ervaring, maar ook voor je lichaam. Door de andere ondergrond gebruik je ook andere spieren. Als je alleen op de weg traint worden deze spieren niet gebruikt en zijn ze een zwakke schakel in je lichaam als je over de trails loopt. De kans op een hardloopblessure is daarmee groter dan wanneer je alvast oefent op de trails.

In deze video leg ik uit hoe je het beste kan trainen en voorbereiden voor je eerste trailrun.

Wat is een goed hardloopschema om te trainen voor een trailrun?

Veel hardloopschema’s die je op het internet vindt, zijn gemaakt voor hardlopen op de weg en houden geen rekening met een andere ondergrond dan asfalt. Toch kan je deze hardloopschema’s prima gebruiken. Wissel een aantal trainingen van het hardloopschema in voor trainen op de trails.

Ben je toch op zoek naar een specifiek trailrunschema? Neem dan een kijkje bij het hardloopschema wat ik gebruik heb voor mijn allereerste trailrun: Vaalserbergtrail van 21 kilometer.

Hoe train jij voor je eerste trailrun?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *