Trailrunnen

Mentale voorbereiding trail running. Zo pak je het aan!

Hoe werkt de mentale voorbereiding voor een trail run?

Trail running is niet alleen fysiek uitdagend, maar het kan ook een behoorlijke mentale uitdaging zijn. Het kan soms voelen als een onvoorspelbare omgeving met uitdagende terreinen en onverwachte obstakels. Waar je tijdens hardloopwedstrijden op de weg alles van te voren kan plannen, is dat bij een trailrun wel anders. Hier zijn enkele tips om je mentale voorbereiding op trail running kan verbeteren.

1. Visualisatie

Een manier om je mentaal voor te bereiden op trail running is door jezelf voor te stellen dat je de trail finisht. Visualiseer jezelf terwijl je obstakels overwint en de moeilijkheden van de trail aanpakt. Dit kan je helpen om vertrouwen te krijgen in jezelf en je mentaal voor te bereiden op de uitdagingen die komen gaan tijdens trail running. Hoe zelfverzekerder je aan de start staat, hoe beter de trail verloopt!

2. Accepteer het onvoorspelbare

Trail running is onvoorspelbaar en er kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Accepteer dit als een onderdeel van de ervaring en probeer niet te veel vast te houden aan een bepaald plan of verwachtingen. Wees flexibel en pas je aan aan de omstandigheden. Aan de andere kant maakt dit het trailrunnen ook zo mooi. Juist, omdat het zo onvoorspelbaar is, zal jezelf blijven verbazen.

3. Gebruik positieve affirmaties

Positieve affirmaties kunnen je helpen om je mentaal voor te bereiden op trail running en je zelfvertrouwen te vergroten. Herhaal positieve affirmaties voor jezelf zoals: “Ik kan dit”, “Ik ben sterk” en “Ik ben klaar voor deze uitdaging”. Dit kan je helpen om je gedachten te veranderen en je te concentreren op wat je kunt bereiken in plaats van wat er mis kan gaan. Persoonlijk gebruik ik dit tijdens zware momenten bij lange afstand trails en ik kan zeggen dat het werkt! Door jezelf er door heen te praten merk je dat je vanzelf verder komt en weer uitdagingen overwint.

4. Blijf gefocust

Het is belangrijk om gefocust te blijven tijdens het trailrunnen. Laat je niet afleiden door gedachten of omgevingsfactoren die je uit je concentratie kunnen halen. Concentreer je op je ademhaling, de grond onder je voeten en je lichaamshouding. Door op dit soort zaken te letten blijf je gefocust op het traillrunnen en wordt je minder afgeleid door negatieve gedachtes.

5. Omarm de uitdaging

Trail running kan uitdagend zijn, maar het kan ook een geweldige manier zijn om jezelf uit te dagen en te groeien. Omarm de uitdaging en kijk ernaar uit om jezelf te testen. Door mentale voorbereiding op de uitdagingen tijdens trail running die komen gaan, kun je jezelf op een positieve manier uitdagen en meer zelfvertrouwen opbouwen.

Hoe bereid jij je mentaal voor op een trailwedstrijd? Elke tip is welkom! Aangezien ik eind dit jaar 100 kilometer wil gaan hardlopen en dit vooral een mentale uitdaging gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *