Beginners

10 onmisbare hardloop life hacks die je prestaties verbeteren

De beste hardloop life hacks om het meeste uit het hardlopen te halen

Of je nu een doorgewinterde hardloper bent of net begint met hardlopen, iedereen kan wel wat handige hardlooptips gebruiken om het hardlopen leuker, gemakkelijker en veiliger te maken. Met deze 10 hardloop life hacks haal jij meer uit het hardlopen!

1. Maak een playlist

Een goede playlist kan het verschil maken tussen een saaie en een motiverende hardloopsessie. Maak een playlist met je favoriete nummers die je extra energie geven tijdens het lopen. Probeer ook eens nieuwe nummers te ontdekken om je playlist fris te houden. Spotify is een ideale app om een playlist aan te maken en ook suggesties te krijgen van nieuwe nummers!

2. Gebruik een hardloop-app

Er zijn tal van hardloop-apps die je kunnen helpen bij het bijhouden van je hardloopprestaties. Met het bijhouden van je hardlooptrainingen kan je vooruitgang zien en hardloopdoelen maken. Enkele populaire apps zijn Strava, Runkeeper en Nike+ Run Club. Zoek de app die het beste bij jou past en maak er gebruik van.

3. Draag de juiste hardloopschoenen

Goede hardloopschoenen zijn belangrijk om hardloopblessures te voorkomen. Als je niet weet welke hardloopschoen je moet kiezen is het verstandig om je te laten adviseren in een hardloopspeciaalwinkel. Zij helpen je bij het kiezen van schoenen die passen bij jouw loopstijl en voetvorm.

4. De hardloop life hack van de eeuw: gebruik vaseline

Wrijving kan zorgen voor blaren en pijnlijke schuurplekken tijdens het hardlopen. Smeer daarom vaseline op plekken waar je huid tegen elkaar wrijft, zoals tussen je tenen of op je borst.

5. Loop samen met een loopgroep

Hardlopen met een groep kan je motiveren en inspireren om door te gaan, ook als het moeilijk wordt. Zoek een hardloopgroep bij jou in de buurt of nodig vrienden uit om samen te gaan lopen. Naast dat je een stok achter de deur houdt, is het ook nog eens gezellig om samen te gaan hardlopen.

6. Varieer je hardlooptrainingen

Variatie is de sleutel tot succesvolle trainingen. Probeer verschillende soorten trainingen uit, zoals intervaltraining, heuveltraining, tempotrainingen en lange duurlopen, om je lichaam uit te dagen en je prestaties te verbeteren. Door te variëren met hardlooptrainingen zal je ook sneller vooruitgang merken.

In deze video leg ik uit waarom het goed is om te variëren met verschillende hardlooptrainingen

7. Houd jezelf gemotiveerd

Soms kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven tijdens het lopen. Zorg daarom voor kleine doelen die je kunt behalen, zoals het verbeteren van je tijd op een bepaalde afstand. Beloon jezelf ook na het behalen van een doel, bijvoorbeeld met een nieuwe hardloopoutfit.

8. Stretch na het lopen

Stretching kan helpen om spierpijn te voorkomen en je spieren soepel te houden. Zorg dat je na het lopen een aantal stretch-oefeningen doet om hardloopblessures te voorkomen. Het stretchen kan je prima combineren met een cooling-down.

9. Plan je hardlooproute

Voordat je gaat lopen, is het handig om je route te plannen. Zo weet je hoe ver je gaat lopen en waar je eventueel kunt rusten of water kunt drinken. Maak gebruik van hardloop-apps of Google Maps om de route te plannen. Heb je een route gevonden? Deze kan je vaak als GPX bestand op je telefoon of sporthorloge zetten.

10. Zorg voor goede voeding en hydratatie

Een gezond dieet en voldoende hydratatie zijn essentieel voor een succesvolle hardlooptraining. Zorg dat je voor en na het lopen voldoende water drinkt en kies voor gezonde voeding die je energie geeft.

De 10 hardloop life hacks die je niet mag missen

Hieronder vindt je nog de 10 hardloop life hacks opgesomd, zodat het hardlopen je volgende keer beter afgaat:

  • Maak een playlist
  • Gebruik een hardloop-app
  • Draag de juiste hardloopschoenen
  • Gebruik vaseline
  • Loop samen met een loopgroep
  • Varieer je hardlooptrainingen
  • Houd jezelf gemotiveerd
  • Stretch na het lopen
  • Plan je hardlooproute
  • Zorg voor goede voeding en hydratatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *