Ultraloop

Wanneer gebruik je stokken met trailrunnen?

Wanneer gebruik je stokken met hardlopen en trailrunnen?

Sta je regelmatig aan de start van een trailrun door heuvelachtig gebied? Dan zal het je vast zijn opgevallen dat sommige lopers stokken gebruiken tijdens het trailrunnen. Zelf loop ik nog niet met stokken, omdat ik meestal door vlak gebied loop. Wanneer gebruik je eigenlijk stokken met trailrunnen en welk voordeel heb je als je ze meeneemt tijdens je trailrunavonturen?

Met stokken ga je niet beter of sneller hardlopen

Als je bedenkt dat je een snellere hardloper wordt met stokken, dan heb je het mis. Door met stokken te trailrunnen, zal je niet sneller het parcours afleggen. Wat is dan het voordeel om stokken te gebruiken tijdens trailrunnen? Het grootste voordeel heb je in de bergen en vooral als je naar boven moet lopen. De stokken ontlasten namelijk je benen als je berg op moet lopen. Daarnaast zorgen de stokken ook voor een betere loophouding als je hoogtemeters moet overwinnen.

Trailrunnen met stokken heeft ook nadelen

Stokken zijn een ideaal hulpmiddel als je berg op rent, maar zodra je vlak loopt of afdaalt hebben stokken geen enkele nut. Het is alleen maar extra gewicht wat je meedraagt tijdens je trailrunavontuur en ze wegen al gauw tussen de 500 – 750 gram. Dit is toch extra gewicht wat je kilometers lang met je mee draagt. Sommige trailrunners zien liever helemaal geen stokken tijdens evenementen. Ze kunnen hinderlijk zijn voor je medelopers. Loop je toch met stokken? Gebruik ze dan niet bij de start en tijdens de eerste kilometers.

Wanneer heeft het gebruik van stokken tijdens trailrunnen nut?

Wanneer is het omslagpunt dat je meer aan de stokken hebt, dan dat ze dood gewicht zijn. Als je vlak of berg af loopt heb je namelijk niks aan de stokken. Er zijn een aantal factoren die van belang zijn. Er wordt gezegd dat stokken pas renderen bij trailruns van meer dan 2.000 hoogtemeters. Hoef je minder hoogtemeters afleggen? Dan kan je dus beter zonder stokken trailrunnen. Maar naast de hoogtemeters zijn is het ook belangrijk om naar de ondergrond te kijken. Bij modderige en gladde ondergrond kunnen de stokken voor meer balans zorgen. Voordat je de stokken gaat gebruiken, is het wel verstandig dat je eerst traint. De manier van lopen is toch wel net anders, dan wanneer je zonder loopt.

Heb jij weleens met stokken door de natuur gerend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *