Fitness

Welke kettlebell gewichten heb jij voor thuis nodig?

kettlebell workout thuis - welke gewichten heb je nodig?

Ben je de normale oefeningen thuis zat en zoek je meer variatie? Dan zijn kettlebells echt wat voor jou. Met deze gewichten kan je heel effectief je lichaam trainen. Het is niks voor niks dat deze kanonkogels al honderden jaren wordt gebruikt om sterker te worden. Waar moet je op letten bij het aanschaffen en welke kettlebell gewichten heb je nodig voor als je ze thuis wilt gebruiken? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Wat is een kettlebell?

Een kettlebell is niet meer dan een gewicht die je kan gebruiken tijdens het fitnessen. Het lijkt een beetje op een ouderwetse kanonskogel met een handvat eraan. De oorspronkelijke kettlebell werd gemaakt van gietijzer, maar tegenwoordig worden ze ook gemaakt van kunststof en staal. Ze zijn verkrijgbaar van 4 tot wel meer dan 40 kilo.

De kettlebells gaan al honderden jaren mee. Ze werden gebruikt door Russische soldaten om sterker te worden. De Russen wisten namelijk dat je met een kettlebell, ook wel girya genoemd, effectief het menselijk lichaam kon trainen. Pas in 1913 brak de kettlebell echt door. Door een artikel in het populaire fitnessblad ‘Hercules' kreeg de girya zijn erkenning als trainingsgewicht.

Waar moet je op letten bij het kopen van kettlebells?

Je zou zeggen dat het niet uitmaakt welke kettlebell je aanschaft. Het zijn allemaal dezelfde soort gewichten. Toch zijn er heel veel varianten op de markt. Als je alleen al naar het assortiment van Bol.com kijkt heb je al meer dan 200 varianten. Waar moet je dus op letten bij het kopen van een kettlebell?

Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten bij het kopen van kettlebells. Het materiaal is een belangrijk eigenschap. Je hebt ze namelijk in het gietijzer, kunststof en staal. De kunststof variant heeft meestal een grotere handvat, maar beschadigd sneller. De gietijzeren kettlebell beschadigd juist minder snel, maar kan wel je vloer thuis makkelijk beschadigen. Een anti-slip op de kettlebell zorgt ervoor dat je vloer intact blijft. De stalen versie wordt vooral gebruikt in wedstrijdverband.

Kettlebell workout voor thuis

Kettlebell thuis welke gewichten heb ik nodig?

Het belangrijkste waar je op moet letten wanneer je een kettlebell gaat kopen is het gewicht. In de onderstaande tabel kan je precies vinden welke gewichten je thuis nodig hebt als je met de kettlebell aan de slag wilt gaan:

ManVrouw
Beginner (arm)10 – 12 kg8 kg
Ervaren (arm)16 kg10 kg
Beginner (been)16 kg12 kg
Ervaren (arm)20 kg16 kg

Wanneer je nog nooit met gewichten hebt gebruikt tijdens krachttraining dan is het verstandig om te starten met de beginners gewichten. Train je al langer met losse gewichten, zoals dumbells, dan kan je voor wat zwaardere kettlebells kiezen.

Heb jij al een kettlebell in huis? Voor welke oefeningen gebruik jij dit extra gewicht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *