Beginners

10 tips voor beginnende trailrunners

10 tips voor beginnende trailrunners - beginnen met trailrunnen

Ben jij ook van plan om de overstap te maken naar de trails of te beginnen met trailrunnen? Super! Trailrunnen is een super mooie sport en wordt steeds populairder. Ik ben twee jaar geleden in aanraking gekomen met hardlopen door de natuur en ben direct verliefd geworden op trailrunnen. Om jou ook op weg te helpen heb ik 10 tips voor beginnende trailrunners.

1. Geniet van de natuur

Hardlopen kan soms eentonig worden. Elke kilometer asfalt blijft toch een beetje hetzelfde. Hardlopen door de natuur wordt niet eentonig. Het parcours is elke kilometer anders, ook kom je bijzondere mooie plekken tegen tijdens je loopje!

Wat is trailrunnen?

2. Vergeet de snelheid per kilometer

Een van de belangrijkste tips die ik kan meegeven aan beginnende trailrunners is vergeet de snelheid per kilometer. Op de weg is het makkelijk om een vast tempo te lopen, maar op de trails is dat echter niet mogelijk. Elke kilometer is namelijk anders en daardoor zal je de ene kilometer veel sneller lopen, dan de andere.

3. Blaas jezelf niet op in het begin

Omdat het parcours overal verschillend is, kan het voorkomen dat sommige trailruns pittig beginnen. Loop verstandig en geef niet gelijk alles op deze moeilijke stukken. Ik liep bijvoorbeeld de Devil’s Trail, waarbij je gelijk na de start een duin moest beklimmen. Na 5 minuten was ik al bek af en toen moest ik nog zeker 25 kilometer lopen. Loop tijdens een trailrun altijd verstandig!

4. Trailrunschoenen kunnen het verschil maken

Wanneer het trailrun parcours glad is, dan maken trailrunschoenen het verschil. Een trailrunschoen heeft namelijk een veel grover profiel. Dankzij dit profiel heb je veel beter grip om een gladde ondergrond.

5. Neem je mobiele telefoon mee onderweg

Of je nou een georganiseerde trailrun loopt, of je gaat in je eentje op pad. Neem je mobiele telefoon mee. Een verkeerde afslag tijdens de trailrun en je bent verdwaald. Met een mobiele telefoon heb je makkelijk de weg terug gevonden.

6. Zelf voor eten en drinken zorgen

Als je weleens een hardloopwedstrijd op de weg hebt gelopen dan krijg je meestal voldoende eten en drinken onderweg. Elke 5 kilometer is er wel een drankpost. Bij trailrunnen is dat wel anders. De drankposten tijdens trailrunnen zijn schaars. Hierom moet je meer zelfvoorzienend zijn. Neem daarom altijd voldoende eten en drinken mee onderweg. Zo kom je nooit zonder te zitten tussen de verschillende drankposten.

In deze video leg ik uit hoe je het beste kan trainen en voorbereiden voor je eerste trailrun.

7. Behoud de natuur

Wat ik beginnende trailrunners vooral wil meegeven is behoud de natuur. Wijk niet van de aangegeven paden af en neem je troep mee die je onderweg maakt. Zo blijft de natuur behouden en kunnen we blijven genieten van deze mooie sport!

8. Houd je ogen op de parcours

Elke trailrunner is weleens gestruikeld of door zijn enkels gegaan. Meestal door dat de voet blijf haken achter een boomstronk of het verkeerd plaatsen van de voet op een losse steen. Scan de ondergrond een aantal passen voor je. Je wordt dan niet verrast door de oneffenheden op de grond.

9. Til je voeten hoog op tijdens de passen

Om de kans te verkleinen dat je over iets struikelt moet je voeten hoger optillen. Hoger dan je normaal gewent bent en zou doen als je op de weg hardloopt.

10. Neem de juiste accessoires mee

Het is belangrijk om vooraf te bekijken in welke omstandigheden je gaat trailrunnen. Het kan namelijk zijn dat je in deel in het donker loopt of dat er maar weinig drankposten zijn. Wanneer je dit van te voren weet dan kan je trailrunaccessoires daarop afstellen!

Aan welke tip voor beginnende trailrunners heb jij het meest aan gehad? Loop jij al langer op de onverharde paden? Zo ja heb jij nog een tip die beginners op weg helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *