Trainingslopen

Fartlektraining: Variatie, snelheid en voordelen voor jouw hardloopprestaties

Voordelen van een fartlektraining

Hardlopen is meer dan alleen kilometer na kilometer afleggen. Om je hardloopprestaties te verbeteren en je trainingen interessant te houden, is het toevoegen van verschillende trainingsmethoden belangrijk. Door te wisselen in verschillende hardlooptrainingen, boek je sneller vooruitgang, dan wanneer je het bij één soort training houdt. Eén van de meest effectieve hardlooptraining is een fartlektraining. Benieuwd welke voordelen jij ervaart van fartlektraining? Dat lees je hieronder.

Wat is fartlektraining?

Fartlek, een Zweeds woord dat “snelheidsspel” betekent, is een vorm van intervaltraining die variatie in tempo introduceert. In plaats van vast te houden aan een constant tempo, wissel je tijdens fartlektraining tussen snelle en langzamere tempo's. Het is een spontane en ongestructureerde benadering van training, waarbij je de vrijheid hebt om je snelheid aan te passen aan de omgeving en je eigen gevoel.

In deze video leg ik meer uit over de fartlektraining.

De voordelen van fartlektraining

  1. Verbetert snelheid en uithoudingsvermogen: Door af te wisselen tussen verschillende tempo's, stimuleer je je lichaam om sneller te lopen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van zowel je snelheid als uithoudingsvermogen.
  2. Verhoogt mentale weerbaarheid: De onvoorspelbaarheid van fartlektraining houdt je mentaal alert en betrokken. Dit draagt bij aan het opbouwen van mentale weerbaarheid, belangrijk aspect voor langeafstandslopers.
  3. Simuleert wedstrijdomstandigheden: Fartlektraining bootst de variabele omstandigheden van een hardloopwedstrijd na. Het stelt je in staat om je lichaam voor te bereiden op het aanpassen van je tempo aan verschillende omstandigheden.
  4. Voorkomt verveling en eentonigheid: De spontane aard van fartlektraining maakt elke hardlooptraining uniek. Het voorkomt dat je training monotoon wordt, waardoor je gemotiveerd blijft.
  5. Aanpasbaar aan fitnessniveau: Fartlektraining is geschikt voor hardlopers van alle niveaus. Beginners kunnen de intensiteit aanpassen door de duur of snelheid te verlagen, terwijl ervaren lopers de uitdaging kunnen verhogen door intensievere tempo's toe te voegen.
  6. Bevordert sneller herstel: Omdat fartlektraining minder gestructureerd is dan sommige andere vormen van intervaltraining, kan het leiden tot minder spiervermoeidheid. Dit kan het herstel versnellen, waardoor je sneller weer klaar bent voor je volgende hardlooptraining.

Fartlektraining toevoegen aan je routine

Begin met een warming-up en bepaal dan spontaan welke delen van je route je sneller gaat lopen en wanneer je langzamer gaat. Je kunt objecten gebruiken zoals bomen, lantaarnpalen of verkeerslichten gebruiken als richtpunten voor tempo-veranderingen.

Varieer je hardlooptraining met fartlek

Fartlektraining biedt een breed scala aan voordelen voor hardlopers, variërend van fysieke verbeteringen tot mentale veerkracht en diversiteit in training. Voeg deze flexibele en leuke trainingsmethode toe aan je routine om je hardloopprestaties naar nieuwe hoogten te brengen.

Heb jij weleens een fartlektraining gelopen? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *