Wil je sneller hardlopen? Begin dan met het hardlopen met intervaltrainingen. Met deze hardlooptraining werk je specifiek aan je snelheid. Door deze trainingsvorm toe te voegen aan je hardloopschema merk je al gauw dat je hardlooptempo omhoog gaat. Intervaltraining is niet helemaal zonder risico, vooral als je net begonnen bent. Beginners moeten vooral hierop letten als ze een intervaltraining gaan hardlopen.
Waarom is een intervaltraining hardlopen niet helemaal zonder risico voor beginners?
Hoe sneller je hardloopt, hoe meer belasting op je lichaam komt te staan. Met een intervaltraining werk je sprintje na sprintje af. Tijdens deze sprintjes komt er veel spanning op je benen, spieren en gewrichten te staan. Door de extra belasting kan je lichaam overbelast raken en liggen vervelende hardloopblessures op de loer. Daarom is deze hardlooptraining zeker niet zonder risico als je net begint met intervallen, maar ook als je regelmatig deze training loopt.
Verschillende soorten intervaltrainingen
Je hebt verschillende soorten intervaltrainingen. Met elke vorm train je weer specifiek onderdeel in je lichaam om een bredere, snellere en efficiëntere hardloper te worden. Nu vraag je misschien af welke vorm het beste is om mee te beginnen? Je hebt de volgende verschillende intervaltrainingen:
- Intensieve intervaltraining: Korte sprintjes van ongeveer 200 meter of een minuut op hoog tempo met korte rustpauzes
- Extensieve intervaltraining: Langere afstand op hoog tempo hardlopen van 800 – 1000 meter met minuten rust
- Piramide intervaltraining: Je begint met korte intensieve sprints en bouwt dit uit tot langere sprints om vervolgens weer te eindigen met korte sprints
- Fartlek intervaltraining: Deze variant heeft geen vaste sprints, maar bepaal jij onderweg waar je naar toe sprint
- Intervalduurloop: Een duurlooptraining waarin je elke kilometer start met een sprint van 200 meter.
Welke intervaltraining is het beste voor beginners?
Wanneer je net begint met het hardlopen van intervaltrainingen zou ik kiezen voor de intensieve intervaltraining. Je loopt tijdens deze sprintjes op hoog tempo, maar omdat de sprintjes van korte duur zijn krijgt je lichaam minder belasting te verduren dan met andere vormen van de intervaltraining. Een goede intervaltraining voor beginner is bijvoorbeeld:
- Warming up: 15 minuten
- Interval: 200 meter of 1 minuut hardlopen
- Rust: 30 secondes
- Herhaal de interval en rust 4 keer
- Cooling down: 15 minuten
Hoe bouw je intervaltraining uit als beginner?
Het is belangrijk om de intervaltraining rustig en op een verantwoordelijk manier uit te bouwen. Besteed ook aandacht aan pijntjes. Je zal zeker last hebben van spierpijn, maar heb je last van andere pijntjes, wacht dan met het hardlopen van een intervaltraining voordat je helemaal pijnvrij bent. Blijf je pijnvrij? Dan kan je de intervaltraining uitbouwen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een extra herhaling te lopen. Gaat dat goed? Dan kan je elke week een extra interval toevoegen aan je training. Blijft dit goed gaan? Dan kan je gaan variëren met verschillende soorten intervaltrainingen.
Ben jij al begonnen met intervaltrainingen? Merk jij al dat je snelheid omhoog gaat bij het hardlopen?