Voeding

Ei koken: Hoeveel minuten voor een zacht- of hardgekookt exemplaar?

Het perfecte zacht- of hardgekookt ei koken

Een betere hardloper word je niet alleen tijdens de hardlooptrainingen. Wil je vooruitgang boeken dan is de herstelperiode daarna net zo belangrijk. Om je lichaam goed te laten herstellen heeft het voedingsstoffen nodig. Eiwitten is daar een essentieel onderdeel van. Ei is een belangrijke bron voor eiwitten. Regelmatig een ei eten valt daarom in een gezond voedingspatroon. Benieuwd hoe je de perfecte zacht of hardgekookt ei moet koken?

De kooktijden van een zacht of hard gekookt ei

De duur van de kooktijd bepaald of de binnenkant van de ei nog zacht of hard is na het koken. De kooktijden die je wilt aanhouden voor je ei:

  • zachtgekookt ei: 3-4 minuten in kokend water
  • medium gekookt: 5-7 minuten in kokend water
  • hardgekookt ei: 8-10 minuten in kokend water

De perfecte ei koken doe je zo

Een ei koken is zeker niet moeilijk. Je zet een pan water op het vuur, stopt de eitjes er in en wacht een aantal minuten tot het gewenste resultaat. Klopt allemaal, maar met deze tips weet je zeker dat je een perfect eitje kookt;

  • Doe de eieren pas in de pan zodra het waker kookt. Je kan dan beter inschatten hoe lang de eieren moeten koken voor de gewenste hardheid.
  • Laat de eieren niet in de pan vallen, hierdoor kunnen ze barsten en leeglopen tijdens het koken. Gebruik een lepel om de eieren langzaam in de pan te laten zakken.
  • Zet het vuur niet te hoog. Laat de eieren in rustig water koken in plaats van dat ze alle kanten op vliegen door te hoog kokend water.

Eieren laten schrikken?

Heeft je ei lang genoeg gekookt? Dan kan je ze uit de pan halen, maar je bent nog niet klaar om je eitje te pellen. Voordat je de ei opeet moet je hem nog eerst laten schrikken. Een ei schrikken kan je doen door het ei onder koud stromend water te houden of in een bak met koud water leggen.

Het voordeel van een ei laten schrikken is dat je het makkelijker kan pellen. Dat is niet het enige voordeel. Door een ei te laten schrikken stop je ook het kookproces. Hierdoor wordt je eitje niet harder dan je voor ogen had!

Zo kook je dus de perfecte ei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *