Tijdens

Waarom energierepen belangrijk zijn tijdens het hardlopen + een dadel-energiereep recept!

Waarom dadel energiereep en gedroogd fruit?

Als je lange afstanden wilt lopen, is het handig om extra energie voor onderweg mee te nemen. Zonder dit beetje extra energie kom je namelijk de man met de hamer tegen. Je hebt energie in allerlei vormen, zoals in gelletjes of vaste voeding. Ik leg je de verschillen uit en ik deel een ontzettend lekker recept met je: dadel-energierepen!

Energierepen mogen niet ontbreken

Het is handig om te kunnen variëren met verschillende soorten voeding. Gelletjes geven bijvoorbeeld gelijk veel energie, terwijl vaste voeding een langere tijd gedoseerd energie afgeeft. Dit komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om het vaste voeding om te kunnen zetten in energie.

Je lichaam moet wel wennen aan het gebruik van verschillende soorten voeding tijdens het hardlopen. Het is daarom verstandig om vooraf al veel te trainen met voeding en vooral vaste voeding. Zo weet jij welke producten het beste voor jou werken tijdens je grote dag. Energierepen zijn de handigste producten in vaste-voeding-vorm. Ze nemen niet veel ruimte in en de repen zitten boordevol energie!

Verschillende soorten energierepen voor het hardlopen

Er zijn heel veel energierepen op de markt. Elk sportvoedingsmerk heeft zo zijn eigen energiereep. De ene heeft weer andere toegevoegde supplementen dan de andere en ook het aantal koolhydraten verschilt per energiereep. Dit komt vaak door het verschil in gebruik van noten en granen.

Niet elk lichaam is hetzelfde, probeer daarom verschillende repen uit. Tijdens het hardlopen merk je snel genoeg of de ene met veel granen beter voor jou werkt dan de energiereep die bestaat uit noten. Zo ben ik erachter gekomen dat ik goed loop op energierepen die grotendeels bestaan uit gedroogd fruit. Gedroogd fruit is een kleine koolhydraatbom dat je lichaam makkelijk kan opnemen. Met deze energierepen krijg ik snel energie en door de extra granen heb ik ook nog langzame koolhydraten die later ook energie afgeven.

Het recept van de dadel energiereep

Mijn eigen dadel energiereep recept

Deze energiereep geeft zoals, boven al beschreven, door de dadels direct energie. Door de havermout heb ik later ook nog eens profijt. Je lichaam heeft namelijk meer tijd nodig om de havermout om te kunnen zetten in energie.

Ingrediënten
 • 100 gram havermout
 • 12 dadels
 • 1 el pindakaas
 • 5 el water
 • 4 el cranberries
 • 2 el cacao nibs
Hoe bereid je de dadel energiereep?
 1. Vermaal 50 gram havermout in de blender tot meel.
 2. Voeg de ontpitte dadels toe en blend het in ongeveer 60 seconden tot een pasta.
 3. Voeg de pindakaas, het water en de overige havermout toe en mix het tot een plakkerige pasta.
 4. Als laatste voeg je de cranberries en cacao nibs toe aan de pasta. Dit draai je kort mee.
 5. Leg de mix op een bakpapier en druk het tot een rechthoek van 1 cm dik.
 6. Plaats het 30 minuten in de koelkast om te rusten en koud te laten worden.
 7. Snij de rechthoek in de dadel-energierepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *