Voor

Feit of Fabel: Pasta-party – Pasta voor een grote wedstrijd mag niet ontbreken

Pasta party: pasta eten voor een grote wedstrijd

Je hebt er vast wel eens van gehoord; de pasta-party. De meeste grote hardloopevenementen organiseren de dag voor de start ook een pasta-party. Ideaal als je nog de laatste koolhydraten wil aanvullen of toch niet?! Is een flinke bord pasta eten voor een wedstrijd wel eigenlijk handig? Menig hardloper zweert op een bord met spaghetti bolognese.

Waarom eten hardlopers pasta in aanloop naar een grote wedstrijd

Pasta is een ideale bron van koolhydraten. Je lichaam zet de koolhydraten om in glycogeen en slaat dit op in je spieren en lever. Met hardlopen gebruik je lichaam de glycogeen als brandstof. Zijn je energievoorraden op? Dan kom je de man met de hamer tegen. Deze vervelende vent wil je natuurlijk niet tegenkomen tijdens een grote hardloopwedstrijd. Daarom eten veel hardlopers de dag vooraf pasta om de energievoorraden aan te vullen. Hardlooporganisatoren spelen daar weer op in door pasta-parties te organiseren. Met een lopend buffet van pasta kan je helemaal tonnetje rond eten.

Heeft het wel zin om je helemaal vol te proppen met pasta?

Je kan beter niet de dag voor een grote wedstrijd jezelf helemaal volproppen met pasta. Integendeel door teveel pasta te eten kan je juist last krijgen van je buik. Je wilt wel dat de energievoorraden op peil zijn, maar dit kan je beter in de week voorafgaand langzaam opbouwen. Maak een voedingsplan van te voren waarin je juist kiest voor gezonde en complexe koolhydraten. Deze koolhydraten vind je vooral in zwarte bonen, linzen en volkoren granen. Je lichaam heeft wel meer tijd nodig om deze koolhydraten om te zetten in energie, maar je voorkomt wel buikpijn mee.

Een bord pasta kan geen kwaad voor het hardlopen

Het avondeten voor een grote hardloopwedstrijd kan beter wel bestaan uit simpele koolhydraten. Je lichaam heeft dan niet genoeg tijd meer om complexe koolhydraten om te zetten naar brandstof. Maar prop jezelf niet helemaal vol met pasta. Één bord pasta volstaat om je energievoorraden af te toppen. Probeer vooral uit wat voor jou werkt en wacht daar niet mee tot je grote dag. Als je van te voren al je voeding traint, kom je niet voor verrassingen te staan!

Wat eet jij graag een dag voor een grote wedstrijd? Mijn favoriete eten zijn pannenkoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *